Ülikõrge väetise hind võib kaasa tuua kehva vilja-aasta

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
PRIIT LULLA piirdus sel aastal oma põldudel väetisekogusega, mida eeldab viietonnine saagikus.
PRIIT LULLA piirdus sel aastal oma põldudel väetisekogusega, mida eeldab viietonnine saagikus. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Väetiste kõrged hinnad panevad põllumehi väetist vähem ostma, mis omakorda vähendab saake ja võimalik, et ka põllumeeste sissetulekuid järgmisel aastal.

Baltic Agro põlluväetiste tootejuht Mihkel Salum ütles, et väetiste kõrge hind vähendab kindlasti väetiste tarbimist. "Nägime seda juba taliviljade külvi ajal, kui keskmine klient vähendas tavapärast väetisenormi kolmandiku võrra," märkis ta. Eelmisel hooajal tarbis Eesti väetiseturg kokku 260 000–270 000 tonni väetisi. Baltic Agro müüs eelmisel hooajal umbes 120 000 tonni, sel hooajal jäi müük alla 100 000 tonni.

Ammooniumnitraadi tonni hind ületas korra isegi 1000 euro piiri, praegu püsib hind 800 euro juures. 2021. aasta jaanuaris maksis sama väetis 210 eurot. Eesti viljapõlde pole mitte kunagi väetatud nii kalli väetisega kui sel sügisel. 2008. aastal maksid mõned väetised 700–800 eurot. Kui väetisehinnad jäävad jätkuvalt sama kõrgeks kui praegu, toob see suure tõenäosusega kaasa saakide vähenemise ja tulukuse langemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles