Tublimad Saaremaa noorpurjetajad veetsid vee peal 140 päeva aastast

Saarte Hääl
Copy
Optimist klassi purjetajad
Optimist klassi purjetajad Foto: Saaremaa Merispordi Selts

Saaremaa Merispordi Seltsi purjetamishooaeg on selleks aastaks läbi. Hooaja lõpetamisel võeti aasta kokku ja tunnustati parimaid, kirjutab klubijuht Airi Raamat.

Esmalt tunnustasime jääpurjetajaid eelmise hooaja eest.

Eestis toimusid juuniorite Maailma- ja Euroopa meistrivõistlused. Anni Kubjas töi koju maailmameistrivõitluste hõbemedali, samuti on ta ka Eesti meistrivõistluste võitja Ice-Optimist klassis.

Leedus, Šiauliais, Rékyva järvel peeti Monotype-XV Euroopa meistrivõistlused, Balti karikas ja Euroopa karikas. Meie mehed tegid seal ilma ja tulid koju Euroopa MV hõbemedaliga (Ants Haavel ja Andres Laul), Euroopa Karika pronksmedaliga (Indrek Aavik ja Siim Valgre) ning meeskondlikult saavutasid Saaremaa Merispordi Seltsi meeskond Euroopa MV kulla.

Suur tänu meie jääpurjetajad:

ICE-OPTIMIST

Anni Kubjas

Trinette Välisson

Miia Kubjas

Artur Ader

Tobias Kalle

DN

Daniel Rüütel

Karl Ader

Georg Paomees

Joosep Laus

Risto Riim

Monotype-XV

Indrek Aavik/Siim Valgre

Ants Haavel/Andres Laul

Ott Kolk/Juhan Kolk

Joosep Laus/Karl Lember

Mark Paomees/Raul Tahk

Margus Padu/Meelis Saarlaid

Detsembrist hakkab jääpurjetajatel taas hooaeg. Sõidetakse kolm karikasarja etappi, Eesti MV, Saaremaa MV ja Pärnumaa MV. Lisaks minnakse rahvusvahelistele tiitlivõistlustele.

Järgmiseks tunnustasime vedela vee purjetajaid

Noorpurjetajate 2022 hooaeg oli tihe, konkurentsi pakkuv, põnev ja täis ilusaid elamusi. Karikasarja kokkuvõttes leiame meie noori ka edetabeli tipust.

Esile tõstsime Saaremaa Merispordi Selts/Saaremaa Spordikooli purjetajaid, kes on käinud kohusetundlikult trennis, esindanud klubi kohalikel ja vabariiklikel võistlustel ja üles näidanud sportlikku käitumist.

Keskmiselt tuleb hooaja jooksul 100 mere päeva, samas osadel küündis ka 140 mere päevani. Mega saavutus. Tunnustamist väärivad kõik meie noorpurjetajad, aga esile tõstaksime järgmised:

OPTIMIST klass

Trinette Välisson – Ice-Optimist Eesti karikavõistluste hõbe, optimist Eesti MV tüdrukute 6. koht

Anni Kubjas – Ice-Optimist Maailmameistivõistluste hõbe ja Eesti MV kuld

Miia Kubjas – Ice-Optimist – Eesti meistrivõistluste 4. koht

Uku Vesberg – Optimist klassi Saare Maakonna meister ja meeskondlik Eesti MV pronks

Tobias Kalle – Optimist klassi meeskondlik Eesti MV pronks

Jakob Kalle – eeskujulik trennis käija ja klubi esindaja kohalikel ning välisvõistlustel

Kimmo Kalle – Optimist klassis Eesti MV U12 6. koht

Jacob Putnik – Optimist klassi meeskondlik Eesti MV pronks

Robert Matt – Eesti karikavõistluste koodtulemuste Optimist U12 klassis hõbe

Kiur Arro – Optimist klassis Eesti meistrivõistluse U12 4. koht

ZOOM8 klass

Eleanor Leedo – Saare maakonna meister

ILCA klass

Meribel Vahstein – Eesti karikavõistluste tüdrukute hõbe ja üldarvestuse 4.koht

Georg Paomees – Eesti karikavõistluste 8.koht, jahtlaev MARIS kapten

Rico Robert Alliksoon – Eesti karikavõistluste 6.koht

Artur Ader – Ice-optimist Eesti karikavõistluste hõbe

Jason Mäeots – Eesti karikavõistluste 12.koht

Olger Hannes Mets – jahtlaev MARIS meeskonna liige

Uku Mägi – jahtlaev MARIS meeskonna liige

Optimist sõitjad

Purjetamishooaeg on küll läbi, aga ettevalmistused juba uueks hooajaks käivad. Oleme saanud PRIA LEADER Saarete Koostöökogu projektitoetust “Noorte purjesportlaste kevadlaagrid” ning märtsi koolivaheajal sõidetaksegi treeninglaagrisse Hispaaniasse. Mida varem saame merele treenima, seda rohkem oleme algavaks hooajaks valmis Eestis.

Avamerepurjetamises jagasime nii SMS karikasarja, Saaremaa MV kui ka Ruhnu regati karikaid ja medaleid.

Saaremaa meistrivõistlused viisid meid sellel aastal Roja. ORCI klassi võitjad olid jahtlaev Elli ja ORCII klassis võidukarika teenis endale välja jahtlaeva Heleena. Medalid riputas kaela Saaremaa Spordiliit.

Ruhnu regatt/Roomassaare Harbour Cup’i auhinna on välja pannud Saarte Liinid. Auhinnaks on Must Kaart, mis tähendab seda, et võitja saab järgmisel purjetamishooajal tasuta kaikoha kõigis Saarte Liinide sadamas.

Sellel aastal kuuluvad need ORCI klassis jahtlaevale Elli ja ORCII klassis jahtlaevale Mercurius.

Saaremaa Merispordi Seltsi karikasarja arvestusse läksid sellel aastal seitse võistlust – Heiti Rebase mälestusregatt, Lühirada, Allirahu regatt, Abruka regatt, Saare maakonna meistrivõistlused, Ruhnu regatt, Bellingshausen jäätükkidega. Eesti Karikasarja arvestusse läksid neist Saaremaa MV ja Allirahu regatt.

Tulemused on järgmised:

ORCI grupp

1. Elli – kapten Margus Hiet

2. Katarina Jee – kapten Risto Leedo

3. Cassandra – kapten Jaanis Prii

ORCII

1. Lote – kapten Rando Salu

2. Mercurius – kapten Margus Tasa

3. Liliann – kapten Margus Beljakov

Jagasime ka eriauhindu

Oskar Väärti karikas antakse välja erilise merelise teo eest.

Sellel aastal teenis selle välja sportliku käitumise eest jahtlaevale Jade, kapten Kaspar Saare, kes võistles üksi 24h regatil ja tuli ka selle võitjaks.

Kadri karikas, mille annab välja jahtlaev Kadri. Antakse välja kõige kiiremini sõitnud jahile arvestamata tema võistlusväärtust. Sellel aastal saab selle jahtlaev Liliann – Kadri kapten Andres Haavel ütles, et Liliann on kõige püüdlikum ja kiirem jaht.

Merematkaja tiitli annab välja jahtlaev Cassandra. Sellel aastal kuulub see Printsess Roosile ja perekond Paenurk.

Hooaja alguses kuulutasime välja ka merematkaja võistluse, kus tuli üles märkida kõik oma sõidud. Nende tulemuste põhjal polnud vist nädalavahetustki, kus see perekond merematkamas ei käinud. Täpsemalt käidi väljas 49 korral, aga kindlasti olid ka mõned korrad, mis kirja ei saanud. Tulemustest selgus, et Abruka oli merematkajatel kõige populaarsem sihtkoht.

Taaskord andsime välja ka Iluuisutaja karika. See antakse suure apsaka eest purjetamishooajal. Selle sai seekord jaht Katarina Jee. Spinnipoomi koju unustamise eest GORR võistlusel. Aga õnneks lõppes see apsakas väga hästi ja põhivõistluse alguseks oli neil sõprade abiga jahis kolm spinnipoomi.

Sellest tulenevalt andsime välja ka LEIDLIK LAHENDUS tiitli ja selle sai endale Gert Nepper, kes suutis halva asja juures leida ideaalilähedase lahenduse, et võistlus siiski pidamata ei jääks, kasutades spinnipooli asemel aeru ja enda kätt.

Sellel aastal kuulutasime ka uue kategooria – UUS TULIJA.

See on karikas, mis antakse isikule või meeskonnale mõne uuendusliku võistluse/paadi/ürituse või mõne uuendusliku teo eest Saaremaa Merispordi Seltsis. Karikas ise on ankur, mis sümboliseerib seda, et see uuendus jääks meie seltsile ka püsima. Indrek Aavik väärib seda tiitlit. Draakon klassis on nüüd ka esindatud Saaremaa Merispordi Seltsi meeskond. Tore on tõdeda, et meie ampluaa laieneb.

Üle aastate oli merel ka jahtlaev Maris, kapteniks Georg Paomees. Võisteldi küll vähe, aga uuel hooajal on meeskond juba rohkem kogenud ja kindlasti võtavad osa meie avamere regattidest. Georg tänas omalt poolt kõiki abistajaid ja kaasaelajaid.

Järgmiseks aastaks kuulutasime välja ka AASTA KLUBILIIKME statuudi, mis antakse üle 97.purjetamishooaja lõpetamisel. Selle saab isik, kes on aasta jooksul nõu ja jõuga abiks olnud meie seltsile.

Ära märkimist tasub veel mitmed tegevused, võistlused, saavutused.

Meil oli taaskord Vanade Kalde regatta, mille taaselustas Aivar Laus. Üritus oli sedavõrd menukas, et ERR tegi otseülekande, võistlejaid oli kohal ka teistest klubidest üle Eesti. Kuressaare Jahisadam täitus meluga ja pealtvaatajaid oli uudistama tulnud rohkelt.

Kuressaare Jahisadama võõrustas sellel aastal ka Golf of Riga Regatti, mis tõi meie sadamasse ligi 50 uhkel purjepaati ja enam kui 250 purjetajat. Regati meeskond jäi väga rahule ja täna juba käivad läbirääkimised 2023 aasta regatiks.

Meie seltsi liikmeid leiab ka teiste klubide meeskondades, kes on saavutanud väga kõrgeid kohti üle maailma. Risto Riim, Karl Kolk, Siim Ots, Jaan Akkermann, Aivar Tuulberg. Tiitlid on tulnud Maailmameistrivõistlustelt kui ka Euroopa meistrivõistlustelt.

Suured tänud meie sponsoritele, ilma kelleta me kuidagi ei saa. Meil on mitmeid häid koostööpartnereid, kes on aidanud auhindadega erinevatel regattidel. Mega suur kummardus Baltic Workboats’le, kes on meie noorpurjetajate suurtoetaja ja kellega koostöös sündis ka Baltic Workboats Sailing Academy. Akadeemia on midagi enamat kui lihtsalt purjetamine, see on noorete kaasamine erinevatesse merendusega seotud tegevustesse, mis annab neile praktilisi oskusi.

Aitäh Amservile, kelle abil saavad meie noored sõita võistlustele ja sealt ka turvaliselt tagasi. Aitäh Coop Saaremaa, kelle toetusega saime tasuda võistluste osavõtutasud. Aitäh Saaremaa Spordikoolile, tänu teile võimaldame purjetamist suuremale hulgale lastele. Täname ka kõiki teisi sponsoreid, kes on olnud meiega läbi aastate.

Erilised tänud lähevad aga meie treeneritele Kristiina Klaos, Viktor Umb ja Mati Kolk, kes te teete oma tööd sellise pühendumusega nagu te seda täna teete.

Tänud kuuluvad ka meie seltsi liikmetele, lastevanematele ja üldse kogu Saaremaa purjetamise kogukonnale, kes te mõtlete meiega kaasa, olete igakülgselt toeks.

 31.12.2022 peab Saaremaa Merispordi Selts oma 96.sünnipäeva. Siis toimub traditsiooniline rongkäik läbi Kuressaare kesklinna ja heisatakse seltsi lipp vallavalitsuse hoone rõdule, sest 31.12.1926 allkirjastati seal seltsi põhikiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles