Saaremaa muuseumi esimeste muististe lugu jõudis Saksamaa aastaraamatusse

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
ESIMESED: Osa Rooma muistiseid on külastajatele näha muuseumi ekspositsioonis, osa aga hoiul Priit Kivi hoole all olevates varamutes.
ESIMESED: Osa Rooma muistiseid on külastajatele näha muuseumi ekspositsioonis, osa aga hoiul Priit Kivi hoole all olevates varamutes. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Berliini Museum für Vor- und Frühgeschichte (esi- ja vanaaja muuseumi) värskes aastaraamatus "Acta Prehistorica et Archaeologica" ilmus Saaremaa muuseumi peavarahoidja Priit Kivi osalusel artikkel meie muuseumi kogudele aluse pannud muististest.

Artikli "Mainzer Funde aus dem Saaremaa-Museum in Estland" ajendiks sai Mainzis tegutseva Rooma-Germaani keskmuuseumi Leibnizi arheoloogia uurimisinstituudi töötaja, arheoloogiaprofessor Dieter Quasti visiit Saaremaale 2005. aasta suvel, mil ta avastas Kuressaare linnuse vitriinist oma kodukandiga seotud esemed. Teda paelus asjaolu, et Rooma muistised oli omal ajal Saaremaale toonud Mainzist Kuressaarde asunud Jean Baptiste Holzmayer, kellest sai ka Saaremaa muuseumi asutaja.

2019. aasta sügisel tuli Quastil mõte see lugu artikliks vormistada ja ta pöördus Saaremaa muuseumi peavarahoidja Priit Kivi poole. Artikkel valmis juba 2020. aasta kevadel, vahepeal olid muud tegemised ning avaldamiseni jõudis lugu 2022 talvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles