KÜLAVAHELOOD ⟩ Sauna-aastal Saaremaa külade saunadesse kiigates

Aare Laine
Copy
MANDRIMAALT SAAREMAALE: See saun toodi palkidena mandrimaalt Undva külla
ja laoti külaseltsi eestvedaja Annika Teppo-Toosti talus uuesti üles.
MANDRIMAALT SAAREMAALE: See saun toodi palkidena mandrimaalt Undva külla ja laoti külaseltsi eestvedaja Annika Teppo-Toosti talus uuesti üles. Foto: Siim Metsmaa

Uue aasta esimeses saates tervitame alanud sauna-aastat ja uurime, kuidas Saaremaa külades saunadega lood on. Hüva leili!

Jõulukuul leidis saatejuht oma postkastist naabersaare talviseid tegemisi tutvustava lehe "Hiiumaa kutsub". Hiidlased annavad teada, et Hiiumaal on igal aastal sauna-aasta. 2023 on ka Eestis sauna-aasta.

Saate tarvis valis saatejuht pikast saunaloost mõned katkendid saates ette lugemiseks. Kuulajad saavad teada, et vanasti kulus saunategemise peale terve päev, sauna köeti viis tundi. Ja juba sauna kütmine oli eriline toiming. Kui eluhoones tehti tuld okstest-käbidest, siis sanaõhtuteks ja muudeks argitoimetusteks varuti kase- ja haavahalge. Et elati kokkuhoidlikult, käidi sageli naabri saunas. Sellest siis väljend "küla saunad köetakse kordamööda". Hiiumaal öeldi, et on neli asja, mis teevad inimese terveks. Need on saun, viht, viin ja tõrv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles