TERVIS Kui pisik ülbeks läheb: helikobakter võib palju kahju teha

Kristina Õun
, Reporter
Copy
LEILA JA “MÕÕGAD: Endoskoopiaõde Leila Lehtsaar rõhutab, et kõige olulisem on “mõõganeelamisel” teha õe ja arstiga koostöö.
LEILA JA “MÕÕGAD: Endoskoopiaõde Leila Lehtsaar rõhutab, et kõige olulisem on “mõõganeelamisel” teha õe ja arstiga koostöö. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Inimene kannab igal hetkel endaga kaasas mitu kilogrammi baktereid, mis enamasti eksisteerivad sõbralikus sümbioosis. Kuid vahel juhtub, et bakterid teevad “riigipöörde” ja tahavad ise võimu võtta.

Inimese jaoks kaasneb sellise “ülbusega” üldjuhul ridamisi ebameeldivusi. Näiteks gastriit ehk mao limaskesta põletik ning maohaavandid, valud ja ebamugavused, mis sunnivad arstilt abi otsima.

Kui mõelda, kui ebasõbralik koht elamiseks on inimese magu oma happelisusega, võib imestada, et mõni bakter seal üldse elada tahab. Magu lõhustab kõik, mille vähegi kätte saab, kuid Helicobacter pylori võtab seda kui väljakutset ning näitab, et suudab ka seal ellu jääda. Bakter elab mao limaskestas, mis on otseses kontaktis söövitava maohappega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles