KÜLALOOD Talvevarud jõuavad salve põuast hoolimata

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
MILJA JA ELMAR MÄEORG, Kõrkküla Niidu talu pererahvas.
MILJA JA ELMAR MÄEORG, Kõrkküla Niidu talu pererahvas. Foto: Erik Tüür / Saarte Hääl

Pole vahet, kas kasvatad kartulit hektarite kaupa või mõnekümne pesa jagu, suurem osa Saaremaa aiapidajaist saab vaatamata kevadisele põuale oma talvevaru kenasti salve.

Rautsi talu peremees Aarne Põri ütles, et neil Saikla kandis sademeid enne jaani üldiselt nappis, aga talvekartuli saak tõotab tulla üsnagi korralik. Varajastel sortidel nii hästi läinud pole. Eelmise aastaga võrreldes kaalub tänavune saak praeguse seisuga mulla all poole vähem. Sageli kasvab pesas vaid kaks-kolm suurt ja ilusat mugulat, ülejäänud on vaid 1–2 cm läbimõõduga ja alles võtavad kaalus juurde. Osa varajase kartuli suurematest mugulatest kasvasid lõhki. “Pakendisse panna on seal küll vähe, aga kes ei virise, see saab söönuks,” rääkis köögiviljakasvataja.

Rautsi talus kasvab kartul 22 hektaril, sellest tervelt üheksakümmend protsenti jääb talvekartuli alla. Hiline kartul näeb Põri sõnul hulga parem välja. Milliseks saagikus kujuneb, sõltub alati mingil määral ka metsloomadest, kes põllult oma suutäisi võtmas käivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles