Vallaametnik küsis hoopis skulptori, mitte kirjaniku pärijate kohta

Copy
Albert Uustulndi lõhutud monument.
Albert Uustulndi lõhutud monument. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tänases Saarte Hääles ilmunud väide, et vallaametnik ei tea kirjanik Albert Uustulndi pärijaid, ei vasta tõele. Segadus tekkis Saaremaa vallavalitsuse ja Eesti autorite ühingu kirjavahetusest, kus vallaametnik uuris EAÜ-lt Uustulndi monumendi autoriõiguste kohta, mispeale küsis ühing hoopis Uustulndi pojalt vallavalitsusele jagamiseks tema ja teiste pärijate kontakte.

24. augustil saatis vallaametnik EAÜ-le kirja, kus selgitas, et vandaalid lõhkusid Albert Uustulndi monumendi klaasplaadi ning arutada tuleks ideed asendada klaasplaat mõne muu materjaliga.

"Kuna teose (monumendi – toim) autor on meie hulgast lahkunud, tekib küsimus, kellega peaks antud teemat arutama ja vajadusel nõusolekut küsima?" uuris vallaametnik 24. augustil EAÜ-le saadetud e-kirjas. "Kuidas saada infot, kes on pärinud autoriõigused?"

Seepeale pöördus Eesti autorite ühing hoopis Albert Uustulndi poja Lembit Uustulndi poole.

"Meile saabus Saaremaa vallavalitsuselt kiri murega Albert Uustulndi monumendi kohta," teatati Lembit Uustulndile EAÜ-i kirjas. "Nimelt nad palusid EAÜ-lt pärijate kontakte, et edasi arutada monumendi säilitamise võimalusi. Kas oleksite nõus, kui jagaksime Saaremaa Vallavalitsusele Teie kontakti? Kuna kena oleks ilmselt kõikide pärijatega arutada, on Teil ehk jagada ka Luule ja Meelise (Uustulndi – toim) kontakte?"

Saaremaa vallavalitsusele Eesti autorite ühing Hannes Starkopfi autoriõiguste pärijate kohta ei vastanud, vaid soovitas 30. augusti lakoonilises kirjas arutada teemat Albert Uustulndi pärijatega ja saatis nende nimed.

"Enne seda, 29. augustil helistas vallavalitsuse majandus- ja haldusosakonna juhataja Lembit Uustulndile ning selgitas, et vallavalitsus soovib välja selgitada Hannes Starkopfi autoriõiguste pärijad," kirjutab vallavalitsuse selgituses kommunikatsioonijuht Anu Vares.

"Lisaks sellele pidas valla esindaja oluliseks küsida Albert Uustulndi lähedaste arvamust monumendi materjali võimaliku muutmise kohta."

Varese kinnitusel teavad Saaremaa vallavalitsuse ametnikud nii Albert Uustulndi poegi kui ka leske.

"On kahetsusväärne, et Saarte Hääles ilmunud artiklis rõhutati vastupidist," kirjutas Vares.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles