NEUROLOOG TOOMAS TOOMSOO Normaalne mälu – on see üldse võimalik?

, Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja
Copy
Neuroloog Toomas Toomsoo.
Neuroloog Toomas Toomsoo. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Hea mäluga inimesel on võime meenutada ja säilitada informatsiooni ning seda hiljem taasesitada. See hõlmab nii lühiajalist mälu, mis võimaldab meil meelde jätta ja kasutada hiljutisi sündmusi või teavet, kui ka pikaajalist mälu, mis võimaldab meil meenutada minevikus toimunud sündmusi või õpitut. Mis saab aga siis, kui mälu meid alt veab?" kirjutab neuroloog Toomas Toomsoo.

Sellist asja nagu "normaalne" mälu ei ole olemas. Iga inimene on erinev. Mõned mäletavad halvasti nimesid, kuid võivad hästi meeles pidada nägusid. Normaalne on unustada ja normaalne on ka see, kui meil esineb mäluhäireid – näiteks ei suuda me meelde tuletada mõnda sõna või ei mäleta, kuhu auto parkisime. Kuigi sellised seigad on häirivad, ei ole need tavaliselt märk sellest, et meie mäluga on midagi tõsiselt valesti.

Kui noor inimene kurdab halba mälu, võib see viidata erinevatele põhjustele. Mõned võimalikud tegurid on stress, unepuudus, ebapiisav toitumine, depressioon või ärevus. Noorte halb mälu võib olla seotud ka õppimisraskustega või liigse koormusega koolis või tööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles