Põleng pani liigutama Vallavõim sulgeb kaks noorte joomaurgast

Marili Kesküla
, Saarte Hääle reporter
Copy
NII POLITSEI KUI PÄÄSTE juhivad edaspidigi ohtlikele kohtadele tähelepanu ja vald koos valduse omanikuga saab ette võtta konkreetseid samme ohutuse tagamiseks. Fotol päästeametnik Maria Vahter ja politseinik Dairi Alliku ühes Kuressaare noorte kogunemiskohas.
NII POLITSEI KUI PÄÄSTE juhivad edaspidigi ohtlikele kohtadele tähelepanu ja vald koos valduse omanikuga saab ette võtta konkreetseid samme ohutuse tagamiseks. Fotol päästeametnik Maria Vahter ja politseinik Dairi Alliku ühes Kuressaare noorte kogunemiskohas. Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

Saaremaa vallavalitsuse, politsei ja päästeameti esindajad vaatasid sel nädalal üle probleemsemad kinnistud, kus noortel tavaks koguneda.

“Põhjapanevaid otsuseid me ei teinud, vaid vahetasime ideid, kuidas edasi liikuda,” ütles vallavanem Mikk Tuisk.

Siiski otsustati, et juurdepääsud suletakse nädala eest põlema läinud Vete 4 majale ja otse kesklinnas asuvale Komandandi 13 kinnistule.

“Päästeameti vaatest on mul hea meel tõdeda, et minu jaoks hetkel kõige akuutsema probleemiga hooned saavad kinni ja ligipääs neile tõkestatud,” ütles Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve inspektor Maria Vahter. Ta lubas ka isiklikult silma peal hoida, et need hooned tõesti kinni püsiksid, ning avaldas lootust, et seda teeb ka vald.

“Vallavanem on välja öelnud, et tulevikus kasutatakse ligipääsude tõkestamiseks rohkem ka Saaremaa Halduse abi ja loodetavasti nii ka on ja see aitab kaasa kiiremale ligipääsude tõkestamisele,” rääkis Vahter.

Koju lapsi vägisi ei aja

Vallavanem Tuisk märkis aga, et juurprobleemi see siiski ei lahenda, kuna noored on leidlikud ja leiavad ajaveetmiseks uusi kohti.

Selle koha pealt on Vahter vallavanemaga nõus. Ta lisas, et vallavalitsusel tulekski eelkõige tegeleda sellega, et noortel oleks, kus aega veeta, ja mõelda, milliseid võimalusi neile selleks pakkuda, sest koju neid vägisi ei aja ja suured probleemid jäävad.

“Tundub, et senine lähenemine ei ole probleemi süvenemist takistanud,” nentis Maria Vahter ja lisas, et päästeameti vaates võiks vallavalitsus tuleohutuse teemadega ja kriisideks valmisoleku parendamisega alati rohkem tegeleda.

Mikk Tuisu sõnul on noorte käitumine sageli appihüüe, et keegi märkaks ja sekkuks. Oma vastuolulise käitumisega saavad noored tähelepanu ning see rahuldab nende kuuluvustunnet.

“Järgmise sammuna on plaanis vallas osakondade üleselt arutada, mis on järgmised konkreetsed sammud probleemiga tegelemiseks,” ütles Tuisk.

Põlengu asjaolud selgitamisel

“Politseipatrull käis põlengu asjaolusid kontrollimas ja vestles seal läheduses olnud kahe noorega – ühe poisi ja ühe tüdrukuga. Kiirabi vaatas tüdruku kohapeal üle, temaga oli kõik korras. Noored ei osanud öelda, millest põleng võis alguse saada, ja rohkem põlengukohas isikuid ei kontrollitud,” rääkis Kuressaare politseijaoskonna piirkonnavanem Minna Raun.

Politseil on olemas ka turvakaamera salvestis nägemaks põlengu ajal maja juures toimunud liikumist.

“Samuti hindab põlengu võimalikke põhjusi päästeamet. Seejärel otsustame, kas alustame menetlust või mitte,” ütles Raun.

Turvaline ruumiloome on Rauna sõnul üks osa turvalisest kogukonnast – korras ja hooldatud ümbruskond aitab kindlasti kaasa sellele, et meid ümbritsev elu oleks ohutum ja turvalisem.

Rauna rõõmustab, et praeguseks on omavalitsus kahte kogunemiskohta ligipääsu sulgenud. Ta lisas, et nii politsei kui ka pääste juhivad ka edaspidi ohtlikele kohtadele tähelepanu ja vald koos valduse omanikuga saab ette võtta konkreetseid samme ohutuse tagamiseks.

“Kui omanik seda ei tee, siis see jääbki kohaliku omavalitsuse ülesandeks,” ütles Raun.

Samas leiab ka tema, et ainult selliste kogunemiskohtade likvideerimine kogunemiskohtadesse kogunevate noorte muresid ei lahenda.

“Kogunemiskohtade sulgemine on vaid üks osa sellest. Nende noortega peame koos partneritega tegelema edasi süsteemselt ja järjekindlalt, toetades nii noort kui ka tema perekonda. Võtmeisikuteks laste probleemkäitumise lahendamisel on lapsevanemad, kuid kui kodune tugi on puudulik, siis tuleb sekkuda järgmistel tasanditel,” tõdes Raun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles