TERVIS Skisofreenia mitu nägu

Kristina Õun
, Reporter
Copy
TÜKIKE AJALUGU: Kuressaare haigla psühhiaatriaosakonna vastutava õe Ada Jasneri 
ning vaimse tervise õe Larissa Tomme käes on tükike ajaloost – Pilguse vaimuhaiglast pärit elektrikrampravi aparaat, millega skisofreenikuid kunagi raviti.
TÜKIKE AJALUGU: Kuressaare haigla psühhiaatriaosakonna vastutava õe Ada Jasneri ning vaimse tervise õe Larissa Tomme käes on tükike ajaloost – Pilguse vaimuhaiglast pärit elektrikrampravi aparaat, millega skisofreenikuid kunagi raviti. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Skisofreeniateema võiks tõepoolest sisse juhatada Inese laulusõnadega. Seda eriti juhul, kui skisofreeniadiagnoosiga inimene on mingil põhjusel jätnud ravi pooleli.

Vastupidiselt levinud arvamusele, et skisofreenia on sünonüüm lõhestunud isiksusele, on sellel seisundil palju erinevaid vorme ja väljendusi. Haiguse tekkepõhjused ja mehhanism pole aga siiani täpselt teada.

Skisofreeniat kirjeldatakse kui rasket psüühikahäiret või -häirete kogumit, mis ilmneb hilises nooruki- või varases täiskasvanueas. Samuti ei teata täpselt, miks avaldub meestel esmane psühhootiline episood keskmiselt kolm-neli aastat varem kui naistel, kuid just seetõttu on meestel haiguse prognoos mõnevõrra halvem kui naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles