KURE U21 PEATREENER SANDER VIIRA Kummid olid lõpuks tühjad

Saarte Hääl
Copy
FC Kuressaare U21 enne hooaja viimast liigamängu.
FC Kuressaare U21 enne hooaja viimast liigamängu. Foto: Karl Jakob Toplaan

Eesti meeste jalgpallimeistrivõistluste Esiliiga B-s viienda koha saanud FC Kuressaare U21 oli medalitele lähedal, kuid vähesed kogemused ja harjumatult suur mängude arv nõudsid lõpuks lõivu, kirjutab fckuressaare.ee

„Oleks hooaja algul keegi öelnud, et meil on 61 punkti, kolmandale kohale kaotame 3 ja teisele 6 punktiga, siis ma poleks seda uskunud,“ tunnistas U21 peatreener Sander Viira, lisades, et tema eesmärk oli jõuda Top5 ja see ka saavutati.

Läbi hooaja püsis Kure isegi liiga võidu konkurentsis ja tasapisi mõeldi juba Esiliigasse tõusmisele. Viimane siiski ei teostunud. „Kuna suvel olid seisud päris head, siis oli hooaja teise poole eesmärk lõpuks medal saada ja reaalsuses jäi sellest puudu üks värav, sest kui oleksime Narvat võitnud oleksime olnud kolmandad,“ tõdes Sander Viira.

„Viimane ring oli üliraske ja kummid olid tühjad. Ma arvan, et peamine põhjus oli selles, et Esiliiga B-s on 36 mängu. Poisid tulevad enamuses noorte- ja teisest liigast, kus oli 26 mängu, seega tänavu kümme mängu rohkem. Selle pealt pidime lõivu maksma ja esimene hooaeg oli kohanemiseks.“

Oodatust paremini

FC Kuressaare U21 sai 61 punktiga viienda koha. Meie meeskonda edestasid Tartu JK Welco 74, JK Tallinna Kalev U21 67, JK Narva Trans U21 64 ja FA Tartu Kalev 61 punktiga. Kure võitis 17, viigistas 10 ja kaotas 9 kohtumist väravate vahega 87:76.

Kokkuvõttes läks esimene hooaega Esiliiga B-s ikkagi paremini, kui võis oodata. „Mulle endale tundus, et me mängisime teistsugust taktikat, kui vastased ja kõigil oli sellega alguses kõvasti pusimist,“ selgitas Sander Viira, lisades, et mängiti kolme kaitsjaga ja teistsugune pressing nõudis vastaselt teistmoodi lähenemist.

FC Kuressaare U21 vs Tartu Welco
FC Kuressaare U21 vs Tartu Welco Foto: Karl Jakob Toplaan

„Esimesed kaks ringi keegi sellega väga hakkama ei saanud, aga kolmandaks ringiks olid kõik juba õppinud meie vastu tegutsema ja meil läks väljakul raskemaks. Mingid mängud suutsid ka vastased üllatada.“

Sander Viira sõnul panustasid hooaja algul rohkem ka vanemad mängijad Maarek Suursaar ja Märten Opp, aga kui neil algasid noorte liigade mängud, siis nende panus vähenes. „Neljas ring me kedagi enam üllatada ei suutnud,“ lausus peatreener.

„Kui hooaja algul alustasime alati nii, et meie domineerisime, siis lõpus pigem enam seda ei suutnud. Oli ka olukordi, kus pisiasjad otsustasid. Nõmme Kaljuga mängus saime kaks punast kaarti ja Narva vastu oli seepärast kaks meest puudu. Oleks seal need asjad teistmoodi läinud, siis oleks ka hooaja lõpp olnud teine.“

Rünnak toimis, kaitse vajab parandamist

Kõige enam on Sander Viira rahul löödud väravatega, sest oli vaid paar mängu, kus nullile jäädi. „Aga kui me tahame liigas järgmise sammu teha, siis on vaja kaitse pool korda saada,“ märkis ta.

„Sisse lastud väravaid on meil palju-palju. Selles liigas osatakse rünnata, aga kaitses nii hästi toime ei tulda. See võistkond, kes oma kaitse toimima saab, seda ilmselt saadab edaspidi ka edu.“

FC Kuressaare U21 vs Tartu Welco
FC Kuressaare U21 vs Tartu Welco Foto: Karl Jakob Toplaan

Sander Viira sõnul võiks järgmisel hooajal ikkagi Top3-s olla. „Aga see võib olla tänavusest palju raskem, sest me ei ole liigas enam üllatajad ja kõik võtavad meid tõsisemalt. Me ei tohi ise ka uinuma jääda ning mõelda, et sel aastal läks päris hästi ja küll ta tuleb,“ rääkis peatreener.

Kuna tegu on noore meeskonnaga, siis oli kindlasti ka neid, kes oma mängus juurde pani. Sander Viira toob esimesena välja keskkaitsja Kristofer Leedo. „Kristofer oli pikalt stabiilne, aga lõpus tuli ka vigastus ja seepärast vajus veidi ära. Rando (Tarkmeel), Mattias (Opp) ja Joosep (Kobin) olid need kõige stabiilsemad. Andero (Kivi) oli ka hea, aga ta pidi kogu aeg käima ka esinduse mängudel ja eks ta oli ka lõpuks tühi.“

Suuremat panust oleks Sander Viira oodanud oma vanematelt mängijatelt. „Aga samas saan ma ka neist aru, sest kui on noortega mängud, siis nad igale poole ei jõua. Kuid oli ka trenne, mis vahele jäid ja loobuti liiga kergekäeliselt,“ märkis ta.

Suhtumist tuleb parandada

Pärast puhkust algab ettevalmistus järgmiseks hooajaks ja Sander Viira sõnul suures pildis jätkatakse samamoodi. „Suhtumise poole pealt on aga kogu satsil veel kõvasti arenemise ruumi,“ lausus peatreener, lisades, et selles liigas on suhtumise poole pealt paremaid meeskondi. Nad teevad tõsisemalt trenni ja kogu punt on kogu aeg olemas.

„Meil oli ikkagi nii, et need kes mängisid olid üldjoontes olemas, aga need, kes niipalju mängida ei saanud, siis nende motivatsioon jättis soovida ja tervet aastat ei suudetud pingutada. See on Saaremaa asi ja me ei saa kusagilt mängijaid juurde võtta.“

Koosseisus suuri muudatusi pole ning Sander Viira ei tea praegu, et keegi loobuks ja keegi vanusepiirangut ka ei ületa. Pigem võiks mõni vanem mängumees come backi teha ja vanemate mängijate roll võiks järgmisel aastal olla tugevam. „Maarekilt ja Märtenilt ei saa oodata, et nad kõiki mänge mängivad,“ sõnas ta.

Samas on alt ülesse tulemas mitmeid noori. Hetkel on trennidega liitunud kolm 2007 poissi Karl Vapper, Mairon Nõgu ja Harold Kallas.

Keegi peab tõusma liidriks

Sander Viira hinnangul annaks meeskonnale palju juurde, kui tekiks korralik liider. Märten Opp ja Maarek Suursaar seda rolli natuke täidavad, kuid nad ei teinud kaasa kõiki mänge ja noortest pole veel keegi esile kerkinud.

„See on protsess, mida mina treenerina ei saa niipalju suunata,“ lausus peatreener. „Väljakul peab keegi rasketes momentides meeskonna korrale kutsuma ja juhendama. Praegu tõmbub iga mees endasse.“

FC Kuressaare U21 vs Tartu Welco
FC Kuressaare U21 vs Tartu Welco Foto: Karl Jakob Toplaan

Viira sõnul oleks vaja selliseid mehi nagu Kures on Sander Laht ja Märten Pajunurm. „Kui oli Saaremaa-Hiiumaa mäng, siis mulle tohutult meeldis kuidas Laht väljakul oli. Ta juhendas ja oli liider, aga ta on 32-aastane. On vähe mängijaid, kellel see kiirelt tuleb, aga loodan, et järgmisel aastal on poisid vanemad ja keegi selle rolli enda peale võtab,“ sõnas peatreener.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles