Saaremaa olümpiasangari skulptuur hakkab sümboliseerima võitjat

Veljo Kuivjõgi
Copy
KAVANDIL on nähtamatu kohtunik tõstnud matši võitja parema käe ja väsimusest nõjatub vasak käsi puusale.
KAVANDIL on nähtamatu kohtunik tõstnud matši võitja parema käe ja väsimusest nõjatub vasak käsi puusale. Foto: Elo Liiv

Olümpiavõitja Voldemar Väli elusuuruses pronksskulptuur, mis Kuressaare spordikeskuse ees tänavu sügisel avatakse, sümboliseerib võitjat. Pidas ju Väli oma pika sportlaskarjääri jooksul üle 900 maadlusmatši, millest võitis ligi 90 protsenti.

Skulptor Elo Liivi tehtud kavandil on nähtamatu kohtunik tõstnud matši võitja parema käe ja väsimusest nõjatub vasak käsi puusale. Algselt oli ühe variandina arutusel ka selline versioon, kus võitja lehvitab aplodeerivale publikule vasaku käega, kuid see variant tundus mittekoheselt mõistetav.

"Skulptuuri juures saavad huvilised tulevikus pildistada, olles kohtuniku rollis. Maakivist alus tuleb üsnagi madal, paarikümne sentimeetri kõrgune, nii et pole raske skulptuuri kõrvale ronida," ütles skulptor Elo Liiv.

Pildil on valge kontuurjoonega tähistatud keskmise pikkusega eesti mehe kuju, et skulptuuri suurus oleks arusaadav. Teame küll, et Voldemar Väli kaalus talle olümpiavõidu toonud Amsterdami olümpial 1928. aastal 62 kilo ja olümpiapronksi saades 1936. aasta Berliini olümpial 66 kilo, kuid mehe täpset pikkust pole me seni teada saanud. Võib oletada, et see oli 1,70 meetrit.

"Teeme ca 10% suurendusega elusuurusest ehk ca 190 cm, sest pronks tundub reaalsuses oma tumeduse tõttu tegelikkusest väiksem, pealegi ta valamise protsessis kahaneb veidi," selgitas Liiv.

Skulptuuri maksumusest, mis on 68 000 eurot, on seni MTÜ Saarlasest Olümpiavõitja Voldemar Väli Mälestuse Jäädvustamise Fondi annetatud 51 000. Kümme spordiveterani panid oma kuupensioni sellesse fondi, Eesti olümpiakomitee toetas 7500 euroga, Saaremaa vallavalitsus 5000, MTÜ Vöimalus 4000, Eesti maadlusliit 3000-ga, Eesti Kunstioksjonid annetas heategevuslikult oksjonilt kogutud 11 000 eurot.

Eraisikutest on seni suurima annetuse, 5000 eurot, teinud Priit Vaikmaa, Raivo Rand panustas 2000, Mart Maastik ja Andres Hellenurme kumbki 1000. Kokku on annetajaid seni 92.

Soovime väga, et annetajate hulk suureneks. Keda meie kõige kuulsama spordisangari mälestuse jäädvustamine kõnetab, saavad jõukohase annetuse teha MTÜ Väli Fondi kontole EE812200221081009016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles