Meretoorme labor pakub ettevõtjale kümneid uusi võimalusi

Saarte Hääl
Copy
MERIT KINDSIGO
MERIT KINDSIGO Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa astub suure sammu kestliku arengu ja innovatsiooni suunas, tähtsustades mereressursside potentsiaali kohalikus majanduses.

Kesksel kohal selles on meretoorme labori avamine Kuressaares, mis piduliku sündmusena leiab aset 1. märtsil kell 13.

Algatuse eesmärk on toetada kohalike ettevõtete konkurentsivõimet ning piirkonna teadus- ja haridustegevust läbi mereressursside säästva kasutamise ja väärindamise.

Õppijatele ja teadlastele loob labor võimaluse töötada Saaremaa majanduse ja keskkonnaga seotud projektidega. Ettevõtetel tekib aga kõige uuemate teadmiste ja tehnoloogiate kasutamise kaudu võimalus arendada uusi tooteid ja protsesse ning tõsta oma konkurentsivõimet nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel turul.

„Meretoorme labor Kuressaares on eeskuju, kuidas innovatsioon ja traditsioonid võivad koos töötades luua uusi võimalusi kohaliku majanduse ja keskkonna heaks,“ hindab Tallinna Tehnikaülikooli Kuressaare kolledži direktor Merit Kindsigo.

Kolledži laboris saab erinevaid toiduaineid peenestada, segada, kuumutada, määrata kuivaine – või niiskuse – sisaldust. Samuti on võimalik määrata orgaanilise aine sisaldust (kuumutuskadu) või tuhasust (kuumutusjääk). Kuna seadmete seas on ka pH-meeter, on võimalik mõõta erinevate segude happesust, Soxhleti ekstraktoriga aga substraatidest (näiteks) rasva eraldada.

Koostöölepingu meretoorme väärindamise edendamiseks Saaremaal sõlmisid Saaremaa vald ja Tallinna Tehnikaülikool 2019. aastal. Lepinguga võttis ülikool kohustuse luua meretoorme väärindamise õppemoodul ning valmistada ette ka õppe- ja teadusarenduslabori avamine.

Kõrghariduse olulisust Saaremaal ja meretoorme väärindamise sobivust kohalike erialade arendamiseks rõhutas toona ka selleaegne Saaremaa vallavanem, praegune regionaalminister Madis Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles