LAPSED Mida teha, kui laps eelistab emakeelele inglise keelt?

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
EMAKEELEOSKUS PAREMAKS: logopeed Annaliisa Ratase sõnul aitab väikese lapse emakeeleoskust paremaks muuta see, kui temaga aega veeta, vestelda, raamatuid vaadata ja mängida.
EMAKEELEOSKUS PAREMAKS: logopeed Annaliisa Ratase sõnul aitab väikese lapse emakeeleoskust paremaks muuta see, kui temaga aega veeta, vestelda, raamatuid vaadata ja mängida. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Kui laps on ümbritsetud inglise keelega, võib tema emakeeleoskus jääda puudulikuks,” tõdevad Saaremaa toetava hariduse keskuse logopeedid Liina Heinmets ja Annaliisa Ratas. “Kuulmata emakeelt, ei saa seda ka omandada.”

Kui tavaline on praegusel ajal see, et lapsed hakkavad juba maast madalast eesti keelele lisaks inglise keelt või siis üksnes inglise keeles rääkima?

Liina Heinmets: Inglise keelt kuuleb väikelaste kõnes üha rohkem. Sagedamini kasutavad lapsed eesti keelega kombineerituna mõningaid sõnu või fraase, mida on multikatest õppinud. Tihti on need mingisuguse emotsiooniga seotud, näiteks oh no!, what?, oh man!, stop it!, aga ka näiteks värvused ja numbrid. On ka juhuseid, kus inglise keele oskus on eesti keele omast tunduvalt parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles