Kutselise kalapüügi andmed tuleb 1. juulist esitada elektroonselt

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kalurid.
Kalurid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Alates 1. juulist tuleb Eestis kõik kutselise kalapüügiga seotud andmed esitada elektroonselt ning ranna- ja siseveepüügis peab selleks kasutama püügiandmete esitamise rakendust kaluritele (PERK), suurte kalalaevadega püügil merel elektroonilist raporteerimissüsteemi (ERS).

Regionaalminister Piret Hartmani sõnul on andmete elektroonsele esitamisele üleminek kalandussektoris suur samm edasi. "Täpsem ja kiirem info kala liikumise kohta tarneahelas võimaldab paremini meie ühist rikkust, kalavarusid, majandada ja kaitsta. Ühetaolisemad andmekogumid võimaldavad teha kalavarude majandamisel kiiremaid ja täpsemaid otsuseid,“ rääkis Hartman. „Ka meie lähinaabrid Läti ja Leedu on võtnud meiega sama suuna. Lätis alustati lausalise elektroonse andmeedastusega käesoleva aasta alguses ja Leedu plaanib sellele üle minna tuleva aasta alguses,“ lisas minister.

Kalurid, kes pole veel PERK-i koolitusel osalenud, on oodatud koolituse saamiseks pöörduma oma piirkondlikku põllumajandus- ja toiduameti (PTA) büroosse. Kalurid, kes vajavad digioskuste arendamiseks rohkem aega, saavad kuni 2028. aasta alguseni volitada kolmandat isikut enda kalapüügitegevusega seotud andmeid esitama. Volitatud isik võib olla kaluri lähisugulane, naaber, kolleeg või ükskõik, kes. Alates 10. jaanuarist 2028, mil rakendub Euroopa Liidus tervikuna lausaline andmete elektroonse esitamise nõue, peab kalapüügiga seotud andmeid esitama vahetu kalapüüdja.

Tagasi üles