ÜLESKUTSE Joosep Aaviku 125. sünniaastapäevaks klaver mängukorda

Merit Karise
, Johannes ja Joosep Aaviku majamuuseumi arendaja
Copy
Sten Lassmann muuseumi hoidlas Leppenbergi kabinetklaverit proovimas.
Sten Lassmann muuseumi hoidlas Leppenbergi kabinetklaverit proovimas. Foto: Merit Karise

Aavikute majamuuseumil on rõõmustav uudis: MTÜ Vöimalus toetab Saaremaa armastatud muusikaõpetaja, koori- ja orkestrijuhi, organisti ja helilooja Joosep Aaviku klaveri renoveerimist 1000 euroga.

Praegu Aavikute majamuuseumis asuv Joosep Aaviku klaver on täielikult amortiseerunud, mistõttu majas pole ühtegi pilli, millelt muusika saaks kõlada. Küll aga on Saaremaa muuseumi hoidlas eesti klaveritöösturi Gustav Leppenbergi (1854–1919) käe all Peterburis valminud kabinetklaver, mida Joosep Aavik samuti kasutas, ning mida on võimalik renoveerida.

Klaveri teeb Saaremaa Muuseumi juhatuse liikme ja peavarahoidja Priit Kivi sõnul Kuressaare ja kogu Saaremaa kontekstis eriti tähelepanuväärseks fakt, et see oli kasutusel Kuressaare Eesti Seltsis (asutatud 1886) ehk organisatsioonis, mis on Kuressaare kultuurielu ajalooline alustala.

Sten Lassmann, Eesti üks väljapaistvamaid pianiste, käis sel kevadel muuseumi hoidlas klaverit vaatamas: "Peterburis eestlasest meistri Leppenbergi käe läbi valminud pill on ilus, omanäoline ja oskuslikult valmistatud klaver.

Arvestades Aavikute maja head asukohta ning eripära pööningukorrusel kordatehtud ruumide ja olmefunktsioonide näol, näen ma seal eriti head võimalust luua koostöös Eesti muusika- ja teatriakadeemia, Eesti interpreetide liidu, Eesti heliloojate liidu ja Eesti pianistide liiduga Aavikute loomeresidentuuri programm.

Loomeinimestel on tihti tarvis kontserdikava õppimisel, teose või uurimuse lõpuni kirjutamisel eemalduda argisest ning süvenenult töötada. Praegu Eestis selline võimalus muusikaringkonnas puudub ― kordatehtud klaveriga Aavikute maja Kuressaares oleks selleks ideaalne.

Samas võiks iga resideeruv helilooja, interpreet või uurija residentuuri raames anda töötubasid, loenguid ja kammerkontserte Kuressaare õpilastele ning linnarahvale.

Isiklikult olen sel aastal lõpetamas oma monograafiat Heino Elleri klaveriloomingust ning raamatu valmimiseks vajaliku süvenemisaja ja vaimse ruumi leidmine on päris raske ― kasutaksin Aavikute maja võimalusel kohe. Kui pill õnnestub korda teha, olen ka hea meelega nõus tulema selle esitlusel mängima."

Klaveri vaatas muuseumi hoidlas renoveerimise tarbeks üle Veikko Lehto Kuressaare Joosep Aaviku nimelisest muusikakoolist. Renoveerimisettevõtte OÜ Klaverite Kants esialgsel hinnangul võib pilli renoveerimiseks kuluda 2000–4000 eurot. Täpne kulu selgub alles siis, kui klaver töökojas lahti võtta.

Seetõttu kutsub Aavikute majamuuseum üles ja on tänulik kõigile, kes Saaremaa maestrole – ja ühtlasi kõigile Saaremaa muusikasõpradele – sünniaastapäevaks kingituse tegemist toetavad ning Leppenbergi klaveri renoveerimiseks ja muusikute loomeresidentuuri avamiseks annetuse teevad SA Saaremaa Muuseum kontole a/a EE891010220034796011, viitenumber 3500082033, makse saaja: rahandusministeerium ning märksõna "Joosepi juubel".

Samuti ootab Aavikute majamuuseum terve suve igal reedel ja laupäeval vaatama eesti keele instituudi suvist aianäitust, kus toredaid mõtteteri ja fakte eesti keele uudis-, unar- ja murdesõnade kohta, ja nii, et kaasas on oma kook või piknikukorv, mille juurde maja köögis endale tass kohvi või teed teha ning aias laua taga hea maitsta lasta.

Tähistame Aavikute aias suvel ilusat eesti keelt ja meelt ning sügisel Saaremaa maestro 125. sünniaastapäeva renoveeritud klaveri piduliku avamisega maestro kodumajas.

Tagasi üles