KÜLAVAHELOOD Pihtla osavalla külade elanikud nautisid teguderohket külade päeva

Copy
KÕIK ON KORRAS: Külaliider Veeve Kaasik on külade päeva avamiseks valmis.
KÕIK ON KORRAS: Külaliider Veeve Kaasik on külade päeva avamiseks valmis. Foto: Aare Laine

Suvesündmusi jagub Saare- ja Muhumaa külades siiani. Heameel on tõdeda, et nii mõneski piirkonnas taastatakse ammuseid traditsioone, mis on vahepeal unustuse hõlma vajunud.

Üle mitme aasta tulid Kõljala külaplatsile kokku Pihtla osavalla külade elanikud. Üksteiselt võeti mõõtu mitmel spordialal, teadmised pandi mängu mälumängus, nauditi tantsijate, lauljate ja pillimeeste esinemist, osaleti õnneloosis, maitsti kosutavat suppi, mida jagati tasuta, kiideti pagarite tehtud küpsetisi.

Saatejuht Aare Laine usutleb kõigepealt külade päeva ideega välja tulnud külaliidrit Veeve Kaasikut, kes tunneb rõõmu rohkearvulisest osavõtjaskonnast. Veeve annab teada külaelust, mis kusagil tehtud, mis teoksil.

Liia Lätt Reekülast ja tema lapselaps Geili Tuulik annavad teada nii külaelust kui ka sellest, mida nooremad külainimesed on mujal ette võtnud. Geili on paar aastat töötanud Austraalias,olnud tööl Inglismaal ja Norras, nüüd aga on kodukülas tagasi.

Kunagise Pihtla valla endine vallavanem Tõnu Hütt ja juhtivatel ametikohtadel olnud Peeter Paomees meenutavad aastakümnete tagust aega ja vastloodud valla kasvuraskusi, Juttu tehakse ka kunagisest uhkest mõisahoonest, kus tegutses omal ajal populaarne põllutöökool.

Kõigil intervjueeritavatel on hea meel Kõljala külamajast, mis ehitati ringi kunagisest lasteaiast. Seda maja kasutavad piirkonna inimesed aktiivselt. Hoonet renditakse välja ka tähtsündmuste tähistamiseks.

Kõljala külaseltsi liige Taavi Tuisk tutvustab platsil Poolast saabunud külalistele Saaremaad. Raadiomehele räägib Taavi noorte spordi tegemistest.Seltsi liikmena on ta üks võistluste korraldajaist.

Osavalla juht Tiit Rettau kiidab aktiivseid külaliidreid, kes on mitme kohaliku ürituse eestvedajad.

Külalisesinejaks külade päeval oli laulu- ja tantsuansambel Kabarbik. Ansambli vanem Aasa Lõoke ütleb, et esinemispaik on neile tuttav. Kõljala seltsiga seob neid ammune sõprussuhe.

Pagar Merike Maripuu rõõmustab selle üle, et osalejatele tema küpsetatud pirukad, koogid ja Muhu leib maitsevad. Leti tagant on ta saanud spordiväljakule minna.ja ühe alavõidugi saanud.

Kordaläinud päevaga jäid osalejad rahule, külalised ka.

Tagasi üles