VIDEO JA FOTOGALERII Bussijaama 40. juubelipidustuste raames sai uudistada retrobusse

Täna tähistab Kuressaare bussijaam oma 40. juubelit. Pidustusi täis päeva üks osa oli rahvale retrobusside näitamine ja nendega lõbusõidu pakkumine.

Ennelõunal sõitsid Kuressaare keskväljakule kõigile huvilistele uudistamiseks retrobussid Ikarus 55-14 Lux ja Ikarus 255. Lõbusõitu retrobussidega teevad täna kella neljani staažikad bussijuhid Villu Roosvald ja Johannes Aalik, kes Tallinnast Lux Expressi uunikumbussipargist pärit masinatega Saaremaale tulnud olid.

Nüüdseks juba pensionipõlve pidav bussijuht Johannes Aalik mäletab veel aega, kui tänaseks retrobussiks saanud sõiduvahendid igapäevases kasutuses olid.

"Väga ammu, 1972. aastal, muid busse ei olnudki kui see (Ikarus 55-14 Lux). Olen sõitnud sellisega nii Peterburi, Vilniuse kui ka Kaunase vahet, lisaks kohalikud liinid," rääkis Aalik. "Siis tulid juba uuemad bussid ja vanad jäid kas mällu või ellu."

Ülihästi säilinud, justkui uued Ikarusid kuuluvad Hugo Osula erakogusse, Lux Ekspressi uunikumbusside hulka, millega suviti tehakse tellimuse peale lõbusõite ning talvel hoitakse väärikaid masinaid soojas ruumis.

Käiakse sõitmas sünnipäevadel, pulmades, linnade aastapäevadel ja teiste tellimuste peale.

Busse oli kesklinnas uudistamas nii kohalikke kui ka turiste, nii noori kui vanu. End ringsõiduks juba bussi istuma sättinud Helgi Kuuse sõnul ta selliseid busse oma noorusajast ei mäleta.

"Tean, et sõitsin küll bussiga, aga üldse ei mäleta, millisega," ütles Kuusk. Huvitava tähelepanekuna märkis ta aga, et vana bussi käsipuu on küllaltki väike ning aste väga palju kõrgem kui praeguse aja bussidel. "Muidu kena buss," sõnas Kuusk.

Foto: Marili Kesküla / Saarte Hääl

Reede päeval kella ühest kuni poole neljani toimuvad retrobussidega bussijaama sünnipäeva puhul tasuta lõbusõidud platvormidelt 6 ja 7. 

Foto: Marili Kesküla / Saarte Hääl
Foto: Marili Kesküla / Saarte Hääl

Marsruut: Bussijaam -Pihtla tee – Marientali ring – Auriga ring – Tallinna tn – Bussijaam.

Kell 13.00-16.00 esinevad Kuressaare bussijaama sünnipäeva puhul elava muusikaga noortebändid.

Tagasi üles