Valla plaan sundis Võhma inimesi jalgu kõhu alt välja võtma

Copy
Rain Jano.
Rain Jano. Foto: Aare Laine / Saarte Hääl

14. septembril tutvustas Võhma kultuuri- ja spordiseltsi eestvedaja Rain Jano raamatusõprade jaoks valmis saanud lugemistuba, mida rahvas endiselt raamatukoguks kutsub.

"2020. aastal tulid vallavalitsuse ametnikud mõttele Võhma raamatukogu sulgeda ja see oli vastuvõetamatu mõte. Kui oled nurka surutud, eks siis võtad jalad kõhu alt välja," rääkis Jano.

Kunagise koolimaja endise klassiruumi renoveerimiseks kulus 33 000 eurot. LEADER-programmist saadi 29 000, vald toetas 3000 euroga, omaosalus oli 1000. Üks osa ruumist vajab veel kaasajastamist.

Lugemistoa pidulikul avamisel rõhutas sõna võtnud abivallavanem Koit Voojärv raamatukogu tähtsust, öeldes, et seda paika võib nimetada ka küla mälupangaks.

Rain Jano andiski teada, et huvilised võivad siin tutvuda nii Võhma küla kui ka aastatel 1928–1978 ja 1991–1998 tegutsenud kooli kroonikaga ning värsivormis kirja pandud Järise küla kroonikaga.

Muuseumitoas saab uurida rikkalikku fotomaterjali ja muid eksponaate küla ajaloost. Maakonna keskraamatukogu pearaamatukoguhoidja Maire Rauk kinkis lugemistoale kolm uut raamatut. Aastaid Tenerifel elanud, nüüdne Selgase küla mees Olavi Antons tutvustas raamatut "Minu Tenerife" ja lubas peagi uut teost. Harry Raudvere tõi kingiks oma raamatud, lubades samuti varsti järgmise osa välja anda.

Maja perenaine Elje Pihl ütles, et lugejaid jagub. "Püüan siia meelitada ka rohkem lapsi," rääkis ta.

Tagasi üles