Saaremaa aasta küla nominendid: kõik on nii erinevad ja oma nägu!

Copy
Aasta küla nominendid: (vasakult) Pahila, Kargi-Kaunispe-Lindmetsa ja Lümanda.
Aasta küla nominendid: (vasakult) Pahila, Kargi-Kaunispe-Lindmetsa ja Lümanda. Foto: kaadrid videost

Saarte koostöökogu konkursil Saaremaa Aasta Küla 2024 osaleb sel aastal kolm piirkonda Sõrvest Orissaare kandini välja.

Saarte koostöökogu elukeskkonna suunajuht Hanna Saar ütles, et sel aastal osalevad aasta küla konkursil Kaunispe, Lindmetsa ja Kargi küla Torgu osavallast, Lümanda küla ning Väike- ja Suur- Pahila küla Orissaare osavallast.

Teisipäeval külastas kõiki kandidaate konkursikomisjon koosseisus Eda Kesküla, Kristi Nõgu, Aare Laine, Üllar Läänesaar ja Anneli Teppo-Toost.

Lümanda külavanem Anni Roost ütles, et mõte konkursil osaleda tekkis Lümandal 2023. aasta külakoosolekul. "Rahvas leidis, et oleme siin nii palju teinud, meil on nii ilus ja lahe ning kui tuleb see konkurss jälle, siis lähme ja proovime," sõnas Roost.

Lümanda näeb oma trumpidena loodust, kiviaedu, kuulsat söögimaja, edukat kooli ja mõistagi inimesi. "Palju on ära tehtud ja läbi selle konkursi tunnustust saada oleks ju nii lahe."

Lindmetsa külavanema Jana Lei sõnul on nende inimesed konkursil osalemisest väga elevil. "Tulime kokku ja rääkisime komisjonile, kui ägedad ja tublid me oleme. Pidime ennast hästi palju kiitma," ütles Lei.

Sõrve kolme küla elanikud teevad kõiki asju koos, olgu selleks jaanipäev, merepäevade sadamakontserdi või talgute korraldamine. Lisakas veel merepääste ning Lindmetsa männiku kaitsmine RMK lageraie eest.

"Seisime koos ja riidlesime metsaülemaga ja ütlesime, et me ei luba seda," meenutas Lei. "Ühtehoidmise tunne, see on kõige ägedam asi!"

Seltsingu Ühendpahila eestvedaja Aarne Põlluäär lausus, et nende külad on toredad, ühtsed ja ettevõtlikud. "Kõik hoolitsevad oma majapidamiste eest niivõrd hästi, et oleks patt sellist väljakutset mitte vastu võtta."

Hanna Saar ütles pärast konkursikomisjoni tutvumiskäigu lõppemist, et võitja selgitamine ei kujune lihtsaks. "Nii palju ma komisjonilt tagasisidet sain, et kõik külad on nii erinevad ja oma nägu. Raske saab see valik olema."

Aasta küla kandidaat pidi 30. septembriks esitama Saarte koostöökogule motivatsioonikirja ja kuni kolme minuti pikkuse filmiklipi oma küla tutvustamiseks.

Aasta küla 2024 selgub hindamiskomisjoni ja rahvahääletuse tulemuste summana – ühe kolmandiku lõpphindest annab rahvahääletus ja 2/3 komisjoni antud hinne.

Saarte Hääl paneb oma kodulehel alates 14. oktoobrist üles avaliku küsitluse, kus inimesed saavad hääle anda oma lemmiku poolt.

Maakonna aasta küla 2024 kuulutatakse välja 22. novembril Saaremaa valla ja Saare arenduskeskuse korraldataval kogukondade tunnustusüritusel Tornimäe rahvamajas.

Konkursi võitnud küla saab 1000 euro suuruse rahalise auhinnastipendiumi ning esindab meie maakonda järgmisel üleriigilisel Eesti külaliikumise Kodukant korraldataval Aasta Küla konkursil.

Saare maakonna aasta küla valitakse igal teisel aastal. 2022. aastal pälvis tiitli Neemi küla, 2021. aastal Nasva alevik ja 2019. aastal Kõljala kandi külad.

Tagasi üles