Saada vihje

Õllemeister Andrus Viil tutvustas Itaalias Saaremaa koduõllesid

Copy
Andrus Viil
Andrus Viil Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa Pruulikoja peremees Andrus Viil tutvustas Itaalias ajalooliste õllede festivalil Saaremaa koduõlut.

Saarlane võttis 27.– 29. septembril Padova maakonnas Al Cantonieres toimunud kolmandale Ajalooliste Õllede Festivalile (Historical Beer Festival) kaasa traditsioonilised Saaremaa koduõlled: 6,6% kangusega Ölut ja 8,8% kangusega Pihtla. Lisaks viis ta festivalile sibulõunasiidri (6,0%) ja Saaremaa kalja.

"Võtsin kaasa oma õllekraanid, millega laatadel käin, ning pakkusin festivali külalistele maitsta jahutatud ehtsaid saaremaiseid maitseid," ütles Viil. Samuti selgitas ta huvilistele, kuidas traditsiooniline õlletegu Saaremaal käib ja kuidas ensüümid, proteiinid, piimhappebakterid viljast koduõlle sisse saavad.

"Rääkisin ka sellest, kuidas toitev jook saarlaste toidulauda rikastas, aitas raskeid aegu üle elada ning aastasadu vastu pidada," lausus Viil.

Tema sõnul üllatasid festivali külastajaid Saaremaa koduõllede juures maitse ja aroom ning eriline värvus. "Need erinesid teistest festivalil olnud õlledest palju," märkis Viil, kel seetõttu tuli ka palju küsimustele vastata ja põhjalikke selgitusi jagada.

"Paljud pakkusid, et tegemist on nisuõllega," ütles Viil.

Viili sõnul on sibulõunasiider kuiv ja õunasordile iseloomuliku maitsega. "Seda küsiti palju ning oldi imestunud, kui kuuldi, et tegemist on naturaalse, ainult õunamahlast spontaanselt käärinud siidriga," rääkis Viil.

Saaremaa kali oli festivalil aga ainuke omalaadne, tekitades külastajates äratundmisrõõmu.

"Nii mõnigi maitsja ütles pärast proovimist "kvass"," lausus Viil. "Samas, kes ei olnud varem rukkilinnase ja rukki maitset proovinud, selle jaoks oli tegemist põneva maitsenäsasid erutava karastusjoogiga."

Traditsioonilise õlletegemise illustreerimiseks võttis Andrus Viil kaasa ka oma vanavanaisa Juhan Viili virde tegemise puust kurnatanni, et saaks huvilistele ajaloolist õlletegu etappide kaupa selgitada ja avada keetmata virdest õlle tegemise nüansse.

Saaremaa õllemeister rääkis, mille poolest on Saaremaa koduõlu Euroopas ja maailmas eriline ning näitas itaallastele ka kaardilt, kus asuvad Eesti ja Saaremaa.

Suur huvi oli Ehtsa Saaremaa voldikkaartide vastu ning palju võeti kaasa ka etikette.

Viil võttis festivalile õllekehadega kaasa ka kolme tubli Saaremaa õllemeistri – Kaubi küla mehe Andres Smidti, Reo küla mehe Tiit Aaviku ja Oti küla mehe Ivo Puki tehtud õlle.

"Need leidsid festivali külastajate seas hea vastuvõtu, olles traditsioonilised ja erilised ning rääkides Saaremaa lugu," ütles Andrus Viil.

Tagasi üles