Aste Antsakad esindasid Saaremaa tantsukultuuri Soomes Kultuuririkkuse aasta raames

Aste Antsakad esindasid Saaremaa tantsukultuuri Soomes Kultuuririkkuse aasta raames
Aste Antsakad esindasid Saaremaa tantsukultuuri Soomes Kultuuririkkuse aasta raames Foto: Erakogu

Sellel aastal on meil suur rõõm tähistada Kultuuririkkuse aastat. Soomes, Lemi piirkonnas toimus 20. juulil pärimuskultuuri- ja suveüritus "Meie põlvnemine". Ürituse peateemaks oli kodukandi pärimuskultuuri hoidmine ja selle tutvustamine noorematele põlvkondadele.

Üritus "Meie põlvnemine" tõi kokku Lemi kohaliku kogukonna aktiivsemad liikmed. Saaremaalt olid kutsutud taas külla Aste Antsakad kui pärimuskultuuri hoidjad Kaarma kandist. Omakorda võeti kaasa sõbrad Saaremaa Simmanitantsu Klubist, valik ei olnud sugugi juhuslik, neid kõiki tantsijaid ühendab ühine juhendaja Eena Mark.

Kohe esimese päeva hommikul toimus meeleolukas ühine esinemine Taaveti linna turuplatsil, kus meie rahvatantsijad esitasid hulgaliselt tantse. Läbi tantsude räägiti lugusid, mis peegeldavad saare kultuuri ja sidet kogukonnaga. Üks reisi eesmärkidest oligi näidata, kuidas Saaremaal on rahvatantsu kaudu põlvest- põlve edasi kantud oma pärandit ning hoitud elus kohalikke traditsioone.

Edasi suunduti juba Jalkosalmeni lavale kus jätkus üritus „Meie põlvnemine“. Seda mida laval näha ja kuulda võis, saaks kirjeldada kui kogukonna mõttetalgute päeva. Toimus aktiivne arutelu teemal, kuidas majandada loodust ja keskkonda selliselt, et seda kõike jätkuks ka meie järeltulevatele põlvedele.

Põnevat kuulamist oli veelgi, esitlusele tuli sealsete luuletajate poolt kirja pandud riimiluulet ja päeva lõpetas vägevalt kohalik meeskoor.

Nüüd kui õues hiilivad ligi kõledaks kippuvad sügistuuled on tore tagasi vaadata ning meenutada ilusat ja lustilist suvist reisi. Soe tänutunne poeb hinge ja suur-suur aitäh kogu reisiseltskonnale ning erilised tänud – Reet Lõugas, Eena Mark ja soomepoolne võõrustaja Eve Kaasik.

Tagasi üles