Saada vihje

IGAL KÜLAL OMA RETSEPT Muhedad muhulased juubeldavad omal moel

Copy
Maria Mereäär oma kodus Muhus
Maria Mereäär oma kodus Muhus Foto: Andres Tüür / Muhu Muuseum

2025. aastal möödub juba 35 aastat sellest, kui Eesti kõige õnnelikumaks hääletatud Muhu vald sai esimesena Eestis tagasi õiguse pidada oma valda.

Sellega seoses on Muhu vald võtnud nõuks tutvutstada iga nädal üht Muhu valla küla, mida on sobivasti 52, nagu ka aastas nädalaid.

Kampaaniaga on liitunud ka Muhu keskuses tegutsev Liiva kohvik, kus kohvikupere teeb kord nädalas "nädala küla" retspti järgi mõnda toitu või küpsetist.

Aasta teise nädala külaks on Hellamaa ja retseptiks on tort "Maria". Tort „Maria“ oli Hellamaa külas ja kaugemalgi populaarne ning seda tehti aastakümnete vältel üsna tihti kas külakostiks kaasa või tellimise peale. Biskviittaignast tordi tegemist oli Kalju Mann ehk Maria Mereäär õppinud 1920. aastail kodumajanduskursustel.

Maria Mereäär sai 1986. aastal kuulsaks veel sellega, et saatis Mihhail Gorbatšovile roositud pätid tänutäheks alkoholismivastase võitluse eest.

Veel 35 aastat tagasi võis tort „Maria“ valmistamisõpetus välja näha umbes nii:

Vispelda 10 toasooja kodukanamuna 10 supilusikatäie suhkruga tihedaks valgeks vahuks, lisa sõeludes ja vaikselt segades 10 supilusikatäit nisujahu. Vala taigen võiga määritud ja mannaga ülepuistatud tordivormi (keskelt toruga). Küpseta puuküttega pliidi ahjus 20–30 minutit. Katsu küpsust tikuga. Lase tordipõhi vormis veidi jahtuda, siis kummuta suurele taldrikule ja lõika kihiti pooleks.

Võikreemi valmistamiseks vahusta kaks pakki võid umbes viie supilusikatäie suhkruga. Määri osa kreemist kahe tordikihi vahele ja osa peale. Ülejäänud võikreem jaota kolmeks. Ühele osale lisa mõni tilk punapeedimahla, osale natuke kakaod ja osale paar tilka briljantrohelist. Värvilistest kreemidest tee tordile roosid ja roosilehed. Head isu!

Tagasi üles