Rein Rooväli 85: Lavastaja- ja näitlejahingega juubilar on teatritööd nautinud

Aare Laine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALATI GALANTNE: Täna 85-aastaseks saav Rein Rooväli aasta tagasi Saaremaa teatri 55-ndal sünnipäeval.
ALATI GALANTNE: Täna 85-aastaseks saav Rein Rooväli aasta tagasi Saaremaa teatri 55-ndal sünnipäeval. Foto: Irina Mägi

Täna saab 85-aastaseks 30 aastat Saaremaa rahvateatrit peanäitejuhina juhtinud Rein Rooväli. Rahvateatri, nüüdse Saaremaa teatri kuldajastuks peab teatriveteran eelmise sajandi kuue-, seitsme-, kaheksa- ja üheksakümnendaid aastaid.

Kolme aastakümne jooksul (1965–1995) sai Saaremaa teatri grand old man´i  käe all lavaküpseks 30 näitemängu. Lisaks peanäitejuhile tegutses toona lavastajatena mitu kogenud teatraali. Saaremaa näitlejad viisid külakosti paljudesse paikadesse mandrimaalegi. 

Traditsioonilistel harrastusteatrite ülevaatustel võitsid Saaremaa rahvateatri näitlejad ja lavastajad hulgaliselt auhindu.

Endise lavastaja ja teatrijuhi sõnul tõi tunnustuse meeskonnatöö. Juubilar meenutab Oskar Lutsu näidendit “Tagahoovis”, mille ta tõi lavale 1974. aastal. See on olnud Rein Rooväli üks meeldejäävamaid lavastusi, kus näitlejate meisterlik mäng meelitas publikult välja suure aplausi. Samas mainib Rooväli Remarque´i “Lõpp-peatust”, Gan­doni “Kolme Margaritat” ja paljusid teisi lavatükke.

Rein Rooväli initsiatiivil ellu kutsutud teatri õppestuudio eesmärgiks seati teatrile järelkasvu koolitamine. Aasta tagasi, teatri 55. sünnipäeval tõdes endine kauaaegne teatrijuht, et nüüdki on vaja rohkem noortele pühenduda, seda nii liikmeskonna kui ka repertuaari osas.

Hinnates Saaremaa teatri praegust tegevust, nendib Rooväli, et hetkeseis on üpris keeruline. “Teatril pole raha ega ruume. Kuressaare Linnateatri loomisega hakkas rahvateatri tegevus vaibuma. Riigipoolne toetus kadus. Harrastusnäitlejad ei tunneta enam perspektiivi,” hindab kogenud teatrimees olukorda.

Ometi loodab rahvateatri asutajaliige ja teatris oma elutöö teinud Rooväli, et harrastusnäitlejaile jagub peagi ka Kuressaares tegevusruumi, et Saaremaa teater saab madalaseisust üle ning tõuseb taas laineharjale.

Rääkides veel rahvateatri viljakatest loomingulistest aastatest, nimetab endine teatrijuht lavastusi “Pühapäev on tore päev”, “Esmaspäev on hirmus päev”, “Kolm Margaritat” ja “Soolane suudlus”.

Teatrisõprade õnnesoovidega juubilarile ühinevad ka Saarte Hääl ja Kadi raadio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles