Tapmiskatse karistuseks seitse aastat vanglat

Alver Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MARKO KALJUSTE 2019. aastal Kuressaares kohtu ees.
MARKO KALJUSTE 2019. aastal Kuressaares kohtu ees. Foto: Maanus Masing

Pärnu maakohus mõistis Marko Kaljuste poolteist aastat tagasi toimepandud tapmiskatse eest seitsmeks aastaks vangi.

Kohtunik Kristel Pedassaar ütles eile Kuressaare kohtumajas otsust ette lugedes, et süüdistus on tõendatud ja kvalifitseeritav tapmiskatsena ning kaitsja seisukoht, milles ta taotles ümberkvalifitseerimist, ei ole arvestatav.

“Kõige hullem on kohtuotsust oodates, et ma ei mäleta sellest päevast mitte midagi. Täiesti tühi auk on mälus,” ütles Marko Kaljuste Saarte Häälele.

Kohtunik märkis otsust selgitades, et Kaljuste kordasaadetud kuriteo eest on võimalik mõista 6–15 aasta pikkune vangistus. Ringkonnaprokurör Rainer Amur taotles kohtult karistuseks üheksa aasta pikkust reaalset vangistust. Kristel Pedassaare sõnul on seitsme aasta pikkune vangistus piisav.

“Karistus on kergem kui prokuröri taotletud üheksa aastat, kuna see jäi katsestaadiumisse, varasemaid kriminaalkorras karistamisi ei ole olnud ja kuna kannatanu tarbis koos süüdistatavaga alkoholi, siis on seitse aastat piisav aeg, et täita karistuse eesmärki,” põhjendas kohtunik.

Prokurör Rainer Amur ütles Saarte Häälele, et kuigi kohtu määratud karistus on taotletust väiksem, on ta tulemusega rahul ja otsust edasi ei kaeba. “Kuna kuritegu jäi siiski lõpuni viimata ja inimene jäi ellu, siis on see sellise teo eest piisav karistus,” sõnas prokurör.

Ka prokurör viitas, et süüdistatav ei mäleta tollest õhtust mitte midagi ning tal diagnoositi mälukaotus.

Süüdistuse kohaselt kutsus Marko Kaljuste endise töökaaslase 2017. aasta 29. oktoobril oma Pikal tänaval asuvasse korterisse viina jooma. Meestel oli varutud kaks Lauaviina ja suur pudel džinni.

Praegu ise vanglakaristust kandva kannatanu ütluse kohaselt tegi ta aknal suitsu, kui Marko Kaljuste tuli talle selja taha ja lõi korduvalt noaga selga, hiljem veel ka puusa ja reie piirkonda. Tekkis rüselus, mille käigus sai ohver veel kaks noahoopi ning hiljem fikseeriti neid haiglas 18. Kaks haava olid eluohtlikud.

Pärast rüselust palus ohver Marko Kaljustel talle kiirabi kutsuda ja seda Kaljuste ka tegi. Kohalesaabunud kiirabibrigaad andis kannatanule esmaabi ja teatas politseile. Haigla intensiivravi osakonnas ravi saanud kannatanu oli juba järgmisel päeval kontaktivõimeline ja andis ütlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles