Saare ökopiim valiti Eesti parimaks piimatooteks

Ain Lember
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜLO KIVINE: Mingeid suuri plaane, et me hakkame nüüd turgu vallutama, vähemasti hetkel küll ei ole.
ÜLO KIVINE: Mingeid suuri plaane, et me hakkame nüüd turgu vallutama, vähemasti hetkel küll ei ole. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Eesti Parima Toiduaine konkursi hindamiskomisjon valis parimaks piimatooteks Saaremaa Piimatööstuse Öko täispiima.

Eesti parim piimatoode 2019 - Saaremaa ökopiim.
Eesti parim piimatoode 2019 - Saaremaa ökopiim. Foto: Saaremaa Piimatööstus

Tiitli Eesti parim piimatoode 2019 pälvinud Saaremaa Piimatööstuse Öko täispiima puhul tõi hindamiskomisjon esile selle eheda puhta maitse, mis on märk väga kõrgest kvaliteedist, ja mõnusalt käepärase pakendi.

Saaremaa Piimatööstuse juhatuse esimees Ülo Kivine rääkis, et mahepiimatoodete valmistamist alustas Saaremaa Piimatööstus 2016. aastal, enne segati mahetootjate piim tavatoodanguga juba varumisautos. Pastöriseeritud ökopiim tuli turule 2018. aasta mais.

Ökopiim valmib valdavalt kolme suurema mahetootja – Janek Mägi Simmo-Paavli talu Saaremaalt, Mati Vallikivi Kalda talu Hiiumaalt ja Mätiku talu Pärnumaalt – piimast.

Tavapiimaga ei konkureeri

Ülo Kivine ei usu, et ökopiimale osaks saanud tunnustus läbimüüki väga palju mõjutab. Mahetoodetel on oma kindel tarbijaskond. Mõnevõrra kallim hind ei võimalda mahepiimal tavapiimaga konkureerida. “Mingeid suuri plaane, et me hakkame nüüd turgu vallutama, vähemasti hetkel küll ei ole,” ütles Kivine.

Mahetoodete osakaal Eestis jääb alla 10 protsendi. Ka Saaremaa piimatööstus väärindab mahetoodeteks vaid alla 10 protsendi tööstusesse tulevast mahedast toorpiimast. Mahetoodete valmistamise teeb kulukaks selle protsessi eraldatus. Enne piimaringile minekut tuleb tsistern alati puhtaks pesta. Mahepiima varumiseks sõidab piimaauto aastas üle 30 000 lisakilomeetri. “Peame teda tööstusesse eraldi sisse võtma, eraldi töötlema,” selgitas Ülo Kivine.

Maakonna suurim mahepiimatootja, Simmo-Paavli talu peremees Janek Mägi ütles, et ökopiima valimine parimaks piimatooteks on igati positiivne reklaam. Mägi sõnul on ta tööstuses villitud ökopiima proovinud vaid ühe korra ning see maitseb täitsa nagu oma laudast tulnud piim.

Simmo-Paavli talu peremees loodab oma sõnul südamest, et mahetoodetele osaks saav tunnustus aitab kaasa uute mahetootjate tekkele. Mida rohkem mahepiima toodetakse, seda suurem on tööstusel tõenäosus sõlmida mahult suuremaid lepinguid, mis omakorda annab mahetootjatele stabiilsuse ja julguse investeerida. 

Tootjatele preemiat

“Igal pool poodides jälgin, kas ökopiim on saadaval ja kuidas seda jätkub,” lausus Mägi.

Alates 2001. aastast mahepiima tootnud Janek Mägi sõnul maksab piimatööstus mahetootjatele igas kuus piimapreemiat, mis sõltuvalt mahetoodangu läbimüügist on seni olnud 2,5 sendist kuni 6 sendini kilo kohta. Samas pole piimapreemia motiveerinud ühtegi tootjat mahedaks hakkama. 

Nüüd, kus riik plaanib mahetootmisega alustajatele toetust enam mitte maksta, pole uusi tulijaid ma­he­sekto­risse ilmselt niipea oodata.

UUS INVESTEERING PLAANIS

Alles hiljuti kohupiima tootma hakanud Saaremaa Piimatööstus jätkab investeerimist. Tootjarühma põllumajandustoodete töötlemise ja turustamise meetmest saab Saaremaa Piimatööstus 367 199 eurot investeeringutoetust. “Plaan on investeerida järgmisel aastal kolmandasse juustukatlasse,” ütles Kivine. “Suurendame juustutootmist ja parandame kvaliteeti ning plaanitud on ka üks uus juust.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles