Salme lapsed sõbrustavad tervislike Euroopa koolidega

Saarte Hääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.freepik.com

“... e salute per tutti!” (e k “ela tervislikku elu”) on lause, mida kuuleb Salme põhikoolis kuni 2020. a suveni. Nimelt on meie pisike koolipere partneriks viiele Euroopa koolile.

Projekt tutvustab meie armast kodusaart Johann-Gutenberg-Schule (Saksamaa), Szkola Podstawowa nr 1 im. Mikolaja Kopernika (Poola), Sunnadalskolani (Rootsi), V Circolo Didattico “San Francesco d’Assisi” (Itaalia) ja 2nd Primary 

School of Papagose (Kreeka) õpilastele.

Projekt koosneb erinevatest tervist edendavatest tegevustest ja kuuest kohtumisest: kolm õpetajate ja kolm õpilaste kohtumist. Septembris 2019 on partnereid oodata Saaremaale.

Sügisel käisid meie õpetajad Saksamaal Bremerhavenis, et esmakordselt tutvuda projekti eestvedajatega. Eelmisel nädalal viibis viis õpilast – Liisi Kilgas (kes on ka rahvusvahelise projekti logo autor), Getlin Jõgi, Roland Kreek, Kädi Õun ja Reedik Raun Itaalias Altamuras.

Itaalias veedetud kuus päeva sisaldasid kooli ja lasteaedade külastusi, vaatamisväärsustega tutvumist, muuseumikülastust, töötubasid ja loenguid, kohtumist Altamura linnapeaga ning pidulikku vastuvõttu Altamura teatris. Saime osa ka mitmest väljasõidust.

Foto: Erakogu

Päevakavad olid tihedad: esmaspäeval tutvusime kooliga ja külastasime tunde, teisipäeval saime rohkem teada tervislikust toitumisest, kolmapäeval õppisime koos kohalike vanaemadega pastat tegema ja kuulasime loengut Vahemere dieedist, neljapäev kuulus ekskursioonidele ja reedel külastasime lasteaedu. Muidugi jäi aega ka lõõgastumiseks, sest pool päeva oli linn justkui ajas peatunud ehk poed suleti, inimesed läksid koju einestama ning tänavatele saabus seisak – see oli hea aeg mõnda kohvikut külastada.

Viibimise Itaalias tegi ainulaadseks võimalus elada Itaalia peredes ehk õpilasi võõrustasid V Circolo Didattico “San Francesco d’Assisi” õpilaste perekonnad. Seega saime eheda kogemuse. Selle lühikese ajaga saime peredega üpris lähedaseks ning hüvastijätt oli pisaraterohke. Loodetavasti kohtume tulevikus veel!

Kokkuvõtvalt võib öelda, et on fantastiline reisida ja kogeda teisi kultuure, märgata erinevusi ning tõdeda, et eestlane olla on ikka uhke ja hea. Põnevusega ootame järgmist kohtumist, mis leiab aset maikuus Poolas.

Liisi Kilgas, Getlin Jõgi, Roland Kreek, Kädi Õun ja Reedik Raun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles