Madis Kallas keelaks inimestel kilekotiga saarele tulla

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vestluses osalesid Marko Pomerants, Madis Kallas ning Mick Pedaja. Modereeris „Teeme ära“ liikumise ja Killerkoti kampaania eestvedaja Anneli Ohvril.
Vestluses osalesid Marko Pomerants, Madis Kallas ning Mick Pedaja. Modereeris „Teeme ära“ liikumise ja Killerkoti kampaania eestvedaja Anneli Ohvril. Foto: Rimi

Eile Tallinnas Postimaja aatriumis toimunud plastivaba Eesti arutelul sõnas Saaremaa vallavanem Madis Kallas, et saarel on arutletud võimaluste üle, kuidas vähendada plastiku ja kilekottide kasutamist. Laual on olnud mõte, et miks ei võiks olla Virtsu sadamas sildid, mis keelaks kilekotiga saarele tulla.

Kallas rääkis, et kui tema Rimi kodupoest Kuressaares kadusid müügilt kilekotid, siis seda rohkem hakkas ka tema majapidamisse tekkima paberkotte.

„Ühiskonnas on toimunud nihe – kui kilekotid oleks müügilt korjatud 5 aastat tagasi, oleks see kindlasti tekitanud rohkem pahameelt. Kilekotivaba saare mõttest hakkasime Saaremaal rääkima eelmisel suvel. Kuna inimesed olid sellisest ideest teadlikud, ei oldud enamasti ka pahased, et mõnes poes kilekotte saadaval pole, välja arvatud muidugi mõne erandiga. Vallavalitsuse ees keegi protestimas käinud pole.“

Madis Kallas tõi välja, et „Teeme ära“ talgud on näidanud, kui palju on Saaremaal mere ääres ja metsaalustes plastikut. „Peale seda, kui mõned usinad inimesed kolisid tagasi saarele ja hakkasid levitama kilekotivaba saare ideed, tuleb see päev aina lähemale, kui me saamegi ükskord kilekotivabaks saareks. Lähimal aastal see küll veel reaalne pole, isegi siis, kui poed tulevad appi, sest neid, kes kilekotte kasutavad, on palju. Küll aga võib see juhtuda näiteks 5 aasta pärast.“

Kilekotivaba saare mõttest hakkasime Saaremaal rääkima eelmisel suvel. - Madis Kallas

Ta märkis, et mängitud on ka mõttega konfiskeerida näiteks juba Virtsu sadamas kilekotid või panna üles viidad „Siit kilekotiga edasi ei pääse“.

„Järgmisel keskkonnaministril on kaks ülesannet, mis mõlemad on ka eesti rahva lemmikteemad: esiteks metsandus, ja teine teema on seotud jäätmetega,“ sõnas endine keskkonnaminister Marko Pomerants. „Kuidas saavutada aastaks 2020 materjalide taaskasutamise sihtarvud, mida me oleme Euroopas lubanud ja mille täitmisega on meil raskusi? Lahendus oleks, kui sorteerimata ja sorditud jäätmetel on hinnavahe – see saabki olema poliitikute üks järgmisi valikuid.“

Selleks, et elada keskkonnasäästlikumalt, soovitab Marko Pomerants kodust lahkudes kustutada tule ning Madis Kallas sorteerida prügi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles