Saaremaa kõrgeim torn saab 120-aastaseks

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KIRIK POSTKAARDIL: XX sajandi algul oli võimalik soetada niisugune postkaart.
KIRIK POSTKAARDIL: XX sajandi algul oli võimalik soetada niisugune postkaart. Foto: KALJU EERIKU FOTOKOGU

Enam kui kuussada aastat oli Kihelkonna kirik ilma tornita. 118 aastat tagasi alustati päevinäinud hoonele torni ehitamist. 60-meetrine, Saaremaa kõrgeim pseudogooti stiilis torn sai valmis 1899. aastal ehk 120 aastat tagasi.

Torni ehitamine võeti ette Kihelkonna ühe jõukama elaniku, kaupmees Karl-August Thomi initsiatiivil. Nii rahaliselt kui ka nõuga toetasid kirikule torni ehitamist teised Kihelkonna ja Vilsandi rahakamad mehed. Töö oli siiski suur ja võttis väga palju raha. Ajaleht Saarlane kirjutas 1. juunil 1889, et sel suvel torn veel valmis ei saa, sest tuhandest rublast, mis selleks mõeldud oli, välja ei vea.

“Torn teeks küll meie vanat kirikut tükkmaad kaunimaks ja ilusamaks, aga on ta meie vanemate vanematele tornita aitand, siis kõlbagu ta nii meitele kui ka ilma tornita veel edaspidi,” teatas leht. “Soovida oleks, et kiriku vanemad ennem kiriku suurendamise pääle mõtleksivad.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles