Saaremaa juurtega kanadalanna toob Kuressaarde leebe jazzi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
EBATAVALINE: Kinnon täiendab jazzi ja souli kaasaegse kõlapildiga ning rikastab lugusid oma mahlaka tämbriga.
EBATAVALINE: Kinnon täiendab jazzi ja souli kaasaegse kõlapildiga ning rikastab lugusid oma mahlaka tämbriga. Foto: Erakogu

Jazzkaar toob Saaremaale Kanada pop-jazz lauljanna Kaili Kinnoni, kelle juured on vanavanemate kaudu Kuressaare linnas.

Noort lauljat ja heliloojat on kirg muusika vastu saatnud juba lapsepõlvest, sest laulmine ja musitseerimine oli tema perekonnas sama loomulik nagu söömine. “Medrid on ülimalt musikaalne perekond. Muusika keskel üleskasvamine oli minu jaoks imeline,” ütles Kinnon Saarte Häälele. 

Vanemate stiilikireva plaadikollektsiooni keskel kasvanud tüdruku lemmikud olid nii The Police, Peter Gabriel kui ka Destiny’s Child. Üsna varakult leidis Kaili anne rakendust laulukoorides.

Alates 2014. aastast aktiivselt laulukirjutajana kätt harjutades salvestas ta paar aastat hiljem stuudiosessiooni, millest sündis esiksingel “Fog” (2017).

Laulude loomeprotsessi on ta kaasanud ka teisi Toronto muusikuid, saades lugude loomisel  sageli inspiratsiooni kirjandusest. Eelmisel aastal alustas Kaili Kinnon ambitsioonikat projekti “Twelve-eighteen”, avaldades iga kuu uue laulu.

Kaili Kinnoni vanaisa Osvald Medri (1911–1987) on saarlane, kes Teise ilmasõja lõpus ühes perega Rootsi põgenes ja sealt edasi Kanadasse rändas. Medri tegutses Kuressaares ettevõtja ja pastorina, pidas kesklinnas mööblikauplust, samuti oli tema omanduses veski.

1944. aasta sügisel siirdus Osvald koos hiidlannast naise Klarissa (neiuna Tammo, 1919–2015) ja lastega perekonnale kuuluval paadil Rootsi, kus nad enne Kanadasse kolimist elasid seitse aastat. Kaili Kinnoni ema Imbi oli Medride kolmas Kanadas sündinud laps, ühtekokku peres kuues. Nii Osvald kui ka Klarissa lõid kaasa kohalikus seltsi- ja kirikuelus ning jäid aktiivseteks Toronto Eesti kogukonna liikmeteks kuni oma pika elu lõpuni.

Kaili Kinnon on korra varem juba Saaremaad külastanud. “Mäletan, kui lapsena esimest korda Saaremaal käisin, ostsin turu pealt tikanditega kaunistatud kotikese,” rääkis ta Saarte Häälele. Uut külastust ootab lauljanna suure põnevusega. “Laulmine vanavanemate kodulinnas on minu jaoks väga eriline sündmus,” lausus ta.

Reedel, 19. aprillil Kuressaare kultuurikeskuses esinev Kinnon täiendab jazzi ja souli kaasaegse kõlapildiga ning rikastab lugusid oma mahlaka ja ebatavalise tämbriga. Tema esitusest kostuvad valulikud mälestused ja lootusrikkad tulevikuvaated.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles