Kuressaare turult leitud vana kaev sai tähistuse

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare Turuplats.
Kuressaare Turuplats. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Vastavalt vallavalitsuse eelmisel aastal väljakäidud lubadusele sai Kuressaare kesklinna uuendamise käigus turuplatsilt leitud vana kaevukoht erilise tähistuse.

Turuhoone esisele platsile lõigati sillutise sisse kaheksanurkne kaevu tähistav ava, mille äärteks dolomiidist rakked ja sisuks paekivi.

Kaev ise pärineb 18. sajandist. Algsele paekivist ringikujulisele rakkele on hiljem paigaldatud dolomiidist tahutud plokkidest kaheksakandiline rake, mis nõukaajal veetrassi rajamisega aga läbi lõigati. Veevõtukoht on näha veel möödunud sajandi kolmekümnendatest aastatest pärit plaanidel ja ka fotol, kirjutas Saarte Hääl möödunud suve hakul.

Lisaks kaevule saab tähistatud ka raekoja eest möödunud aastal avastatud ja teisaldatud linna nullpunkti tähistav kivi. Selleks on juba paigaldatud plaatide vahele jäetud ka vastav ruum. Eelmisel aastal kirjutas Saarte Hääl, et seal kasutatakse osaliselt ära ka samast leitud sillutisekivid, mille puhul paljud pakkusid, et need võiksid jääda oma kohale.

Kivi pidulik paigaldamine peaks toimuma 31. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles