Nägemispuudega naine sai tööks vajalikud arvutiseadmed

Urmas Kiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl
Tööturuameti Saaremaa osakonna eestvedamisel ja Euroopa sotsiaalfondi abil muretseti nägemispuudega naisterahvale ligi 30 000 krooni maksvad arvutiseadmed, mis oluliselt tema tööd kergendavad.

Saaremaa Puuetega Inimeste Koja projektijuhina juba seitse aastat töötav Marju Saar kannatab nägemispuude all. Kuid samas on tema igapäevatöö seotud dokumentide ja kirjade läbitöötamisega, mistõttu on ta sunnitud suurema osa päevast arvuti taga veetma. Marju sõnul lihtsustavad uued arvutiseadmed tema tööd tunduvalt.



Tööturuameti Saaremaa osakonna juhataja Kaie Lepp ütles, et selliste abivahendite soetamisele aitas kaasa läinud aastal kehtima hakanud tööturuteenuste ja -toetuste seadus, mille üks paragrahve näeb näiteks ette puudega inimesele töötamiseks vajalike tehniliste abivahendite tasuta kasutada andmist.



„Arvutiseadmete muretsemiseks vajalik raha tuli küll Euroopa sotsiaalfondist,” rääkis Lepp, „kuid tööturuameti kaudu ja vahendusel korraldati möödunud aastal riigihange nende soetamiseks.”


Kirjeldades Marjule töövahenditeks hangitud seadmeid, märkis Kaie Lepp nende hulgas ära spetsiaalset arvutimonitori, mis on varustatud ekraanisuurendustarkvara ja suurendava videosüsteemiga ning kõige selle juurde kuulub veel ka valgustusega luup.



Tavapärasest arvutist eristab uut süsteemi tekstituvastuse tarkvara, milleks on eriline „hiir” – Marju ise nimetab seda „hiirt” tema suuruse tõttu naljatades „rotiks”. Nimelt võimaldab see süsteem tekste lugeda suurendatud kujul. Selleks tasub vaid nn „rott” asetada mingile dokumendile ja arvutiekraanile ilmub selle tekst suurendatud kujul. Marju oma sõnul on raamatuid selle abil veidi keeruline lugeda, kuid kirjade ja muude lühemate tekstide lugemisel on uuest süsteemist suur abi.



Kaie Lepp omalt poolt märkis, et uued arvutiseadmed on spetsiaalselt Marju jaoks valmistatud, tegemist ei ole masstoodanguga. „Suvel külastas Saaremaad nägemisekspert Tartust, kes määras täpselt kindlaks, milliseid konkreetseid abivahendeid Marju vajab,” lisas ta. Lepa sõnul muretseti üle kogu Eesti möödunud aastal sellised personaalsed abivahendid vaid kolmele inimesele.



Rääkides veel teenustest, mida uue seadusandluse järgi on puuetega inimestele võimalik pakkuda, ütles Tööturuameti Saaremaa osakonna juhataja, et nende ring on küllaltki lai.



Nii näiteks on puudega inimesel võimalik abi taotleda tööruumide ja töövahendite kohaldamisel, veel on võimalik kõnehäirega inimesi abistada tööintervjuu andmisel ja kergema vaimupuudega inimesel on võimalik kasutada sellist teenust nagu tugiisikuga töötamine.



Kõikide pakutavate teenuste kohta saab lisainfot tööturuametist ja ära on need toodud ka tööturuteenuste ja -toetuste seaduses.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles