Tagavere algkool sai ajalooks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Reede õhtul helises Tagavere koolimajas viimast korda koolikell. Kui tavaliselt tähistab kevadine kellahelin suvepuhkuse algust, siis seekordne kandis endas kurbust pisikese maakooli hääbumise pärast. Tagavere algkool suleb oma uksed lõplikult augustis.

Pidulik ja eriline õhtu algas lipu heiskamisega, pärast mida suunduti üheskoos istutama tamme, mille Orissaare vallavalitsuse esindajad lõpukingiks kaasa olid toonud. “Elu on teinud selle koolihoone ümber oma keerdkäike ja paraku koolipidamine või selle lõpetamine ei ole lihtne.



Reeglina on põhjuseks õpilaste nappus ja nii on seekord läinud ka Tagavere koolimajaga. Loodame, et kunagi saab olema Tagaverel nii palju lapsi, et kool taas avatakse. Seda tamme istutades loodame samuti, et õu, mis mõne aja pärast on seltsimaja hoov, leiaks alati eneses olijaid,” sõnas vallavanem Raimu Aardam. Meenutuste ja lootuste puu istutamise juures olid lisaks lastele ja nende vanemaile ning külarahvale vallasekretär Anne Saar, volikogu liige Evi Männik ning 24 aastat Tagaverel õpetajana töötanud Adele Velviste.



Seejärel esinesid koolilapsed mitmekülgse ja sisuka eeskavaga ning koos publikuga valiti traditsiooniline Kevadetüdruk, kelleks sai 3. klassi õpilane Eele Raadik. Lastele jäi mälestuseks raamitud foto kooli viimase lennuga.



Pildile jäädvustatud vana koolimaja said enesele tänuks aastate jooksul kooli aidanud tegijad vallavalitsusest, hoole- ning raamatukogust, samuti teenekas pedagoog Adele Velviste, endine õpetaja Tiia Rihvk, asendusõpetaja Elina Kalm, tubli söögivalmistaja Laura Rander, koolitädi Milvi Allikmaa koos remondimehest abikaasa Jaaniga ning arvutiasjatundja Ants Välinurm.



“Reede, 30. mai aastal 2008 – see kuupäev viib Tagavere algkooli ajalukku. Tagavere rahvas on väga tänulik, et siin kool on olnud. Kuid iga lõpp on millegi uue algus,” oli lapsevanem ja hoolekogu liige Aive Kesküla oma kõnes lootusrikas.



“Kahju on, aga mis parata”, sõnas lapsevanem Merle Humal, kes oma tüdruku sügisel Orissaare gümnaasiumi neljandasse klassi saadab.


Kooli juhataja Jana Põri ja õpetaja Kati Välinurm laususid, et kõige rohkem hakkavad nad puudust tundma loomulikult oma praegusest töökohast ja kollektiivist. Kooli toredad traditsioonid – öökool, diskopäevad ja mardilaat – jäävad osalejaile kindlasti meenutama kooliaega.



Õhtu lõppes ühise tordi- ja suupistete söömisega ning piltide vaatamisega suurel ekraanil.



Tagavere kool asutati 1849. aastal, suleti 1978. ning taasavati 1990. aastal ridaelamu ühes korteris, kust järgmisel aastal praegusesse majja koliti. Selle aja jooksul saatis Tagavere algkool teele 15 lendu ehk 102 õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles