Mari-Liis Täht võitis Euroopa punktkirjaesseede võistlusel auhinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Eile avalikustas Eesti Pimedate Liit tänavuse üleeuroopalise esseevõistluse tulemused. Ühe auhindadest sai Tartu Emajõe kooli abiturient, Orissaarest pärit Mari-Liis Täht. Auhind anti Mari-Liis Tähele kätte eile Tartus Tasku keskuses toimuval punktkirja looja Louis Braille’ 200. juubelipäeval.

“Auhind on meil käes,” ütles eile lõuna ajal Mari-Liisi ema Piret Täht, avaldades, et lisaks rahalisele preemiale anti tütrele üle mälestusplaat.


Ema sõnul sobib Mari-Liisile kirjutamine ning kirjandus väga, talle meeldib lugeda, ehkki viimasel ajal on hakatud vaegnägijatele mõeldud raamatuid rohkem välja andma helikirjas.



“Aga siis oleneb palju sellest, kes ja millise häälega loeb, kuidas nimesid hääldab,” rääkis Piret Täht, kes koos tütrega on elanud Tartus just nii kaua, mil Mari-Liisi nägemine niivõrd halvenes, et tuli tavakoolist minna Tartu Emajõe kooli.



Tütre edasiste plaanide kohta ütleb Piret Täht: “Kindel on see, et Mari-Liis õpib ära massaaži, kuid tegelikult kisub teda lemmikaine, bioloogia poole. Kahjuks ei leiaks ta tõenäoliselt bioloogina vaegnägijana rakendust ning nii on ta otsustanud minna ülikooli kas psühholoogiat või sotsiaalala õppima.”



“Loomulikult olen ma uhke, et oskan punktkirja,” kirjutas Mari-Liis talle auhinna toonud essees. “Paljud nägijad on imestanud, kuidas ma nendest täppidest midagi aru saan. Selgitan, et mulle punktkiri raske pole, nende niinimetatud täppide abil saan aga ju suure osa oma teadmistest. /…/ Elame küll arvutiajastul, kuid loodan, et punktkirjal on pikaajaline tulevik, sest minutaolisi selle kirjaviisi eelistajaid on kindlasti maailmas rohkesti.”



“Kindlasti kasutaks Mari-Liis punktkirja ka igapäevases elus rohkem, kui see ainult oleks võimalik,” rääkis Piret Täht. Ema sõnul on tütar praegu kodus ära märgistanud kõik oma plaadid, mida tal on päris palju.



Üleeuroopalise esseevõistluse teemaks oli “Punktkirjaoskus muudab minu eluviisi”. Iga riigi pimedate organisatsioon võis Euroopa vooru esitada viis võistlustööd. Eesti Pimedate Liit laskis inglise keelde tõlkida ja saatis edasi pärnaka Kalju Arukase, Kullamaa vallas elava Henn Kungla ja tallinlanna Talvi Viinapuu ning Tartu Emajõe kooli õpilaste Gerth Jaanimäe ja Mari-Liis Tähe võistlustööd.



Peaauhind läks Hispaaniasse. Töid hinnati kahes vanuserühmas. Hea töö auhindu oli kummaski vanuserühmas kaks. Selle auhinna vääriliseks peeti ka Emajõe kooli abiturienti Mari-Liis Tähte. Teine juunioride hea töö auhind läks Prantsusmaa, seenioride auhinnad aga Itaalia ja Bosnia esindajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles