Saaremaa pimedate ühing vajab hädasti uut ahju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Alles nelja aasta eest ehitatud uus ahi osutus nii äpardunuks, et vaid kaks aastat pärast valmimist vajas see remonti ning tänaseks on sisse kukkunud ka ahju lagi.

“See ahi on tõeline probleem,” laiutas Saaremaa puuetega inimeste koja juhataja Veronika Allas ajakirjanikule ahju näidates kurvalt käsi. Lagunenud küttekolle on sisuliselt maha kantud, sest parandada pole seda paraku võimalik ja sel poleks ka suuremat mõtet.



Pimedate ühingu esimees Anneli Lõhmus selgitas, et neli aastat tagasi juhtuti sõna otseses mõttes kehva ahjumeistri peale. “Lääne-Eesti päästeamet käis jaanuaris ahjusid kontrollimas ja keelas meil kütmise ära, sest ahi oli lihtsalt nii pragunenud igalt poolt,” rääkis Lõhmus. “Olen temaga (ahjumeistriga – toim) nii palju vestelnud, aga tulutult,” lisas ühingu esimees. “Algusest peale pole ahi sooja andnud, sellepeale ütles ta meile, et kütame lihtsalt liiga vähe.”



Lootus headel inimestel


Kuna lootusetuks osutunud ahjust enam asja ei saa, siis ongi ühing võtnud sihiks ehitada täiesti uus ja korralik lagunenu asemele. “See tuleb täielikult maha lõhkuda ja uus ehitada, aga kuna MTÜ-l on rahakott väike, siis sõltume projektirahadest ja annetajatest,” selgitas Lõhmus.


Omalt poolt on pimedate ühingu ahjumure tõstatanud ka Saare maavanem Toomas Kasemaa, kes on välja kuulutanud avaliku rahakogumise aktsiooni. 



“Üksikisikute annetusi on praeguseks 4500 krooni ja oma kindla õla on lubanud alla panna ka Ain Seppik,” märkis Lõhmus. Rahakogumisaktsiooni on toetanud maavanem ise, Alver Sagur, Urve Vakker, Sven Lennart Alpstäl, Terje Nepper, Tiit Sarapuu, Vitali Nurk ja Kuressaare gümnaasiumi 12.c klass. Lubaduse toetuse eraldamiseks on andnud ka Kuressaare linnavalitsus ja Wienerberg AS. Lisaks tehti taotlus Aseri tellisetehasele ja nemad lubasid ühingut toetada uute ahjukividega. Raha on aga endiselt liiga napilt.



Hea ahjumeister on valmis vaadatud


“Korraliku ahju ehitamine maksab nii kolmkümmend-kolmekümmend viis tuhat, aga kuna osa materjali saame loodetavasti toetusena, siis on vaja kokku saada ligikaudu 30 000 krooni,” kalkuleeris PIK-i projektijuht Marju Saar. Ebaõnnestunud ahju ehitus läks muide omal ajal maksma pea kaks korda rohkem.



Omajagu odavamaks muudab asja sel korral seegi, et vana ahi lammutatakse heade inimeste abiga. “Meil on hea meistergi juba olemas, kes on ehitanud ka koja ülejäänud ahjud,” rõõmustas Veronika Allas.


Kuna ühing on jätkuvalt hädas ning kütmisvõimaluse puudumise tõttu on ohus kümne nägemispuudega ja pimeda inimese töökohad, on endiselt


oodatud kõigi lahkete inimeste panus Saaremaa pimedate ühingu pangakontole a/a 221033647853 Swedbank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles