270 taskuga tekk tõi saarlannale preemia

Tõnu Veldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saarte Hääl

Kultuuripärandi aastal kuulutas Eesti rahvakunsti- ja käsitöö liit välja käsitöökonkursi “Eesti maavillane 2013”, mille juhtmõtteks oli “Iidne materjal – uudsed lahendused”.

Konkursil osales ka Kuressaare ametikooli õpetaja Anne Kolk. Tema võistlustöö oli 270 taskuga villane tekk. Eile selgus, et saarlase taskutega tekk pälvis esimese preemia. Tõsi, esikohta jagab ta Harjumaad esindava Merle Suurkasega.

Autor ise kirjeldas teki saamislugu järgmiselt: “Algas kõik sellest, et pärast villavabriku kadumist Kuressaarest ei osanud inimesed lambavillaga enam midagi peale hakata – villa põletati ja kasutati pööningul soojustusena.” Anne Kolgal oli palju aastaid tagasi palutud kirja panna kangarakendus villase vaiba jaoks, mille eeskujuks oli Muhu vanast riideaidast leitud räbaldunud villase teki tükk. Tegemist oli seotud topeltkangaga, kus tekkisid põnevad taskud. “Juba siis tekkis mul mõte kududa tekk ja peita taskutesse midagi HEAD!” rääkis Anne Kolk.

Mõned aastad tagasi kuduski ta endale esimese taskutega villase teki. Nüüd magab ta selle teki all nii talvel kui ka suvel.

Konkursi jaoks kudus ta uue teki. “Tupsutasin mere- ja kadakalõhnalise villa taas lahkeks ja kudusin selle kangaspuudel värvilistest lõngadest taskutesse,” kirjeldas ta. Kokku sai taskuid 270.

Maavillase-konkursi töödest avatakse näitus 12. juunil kell 17 Tallinnas Pika tänava rahvakunstigaleriis (Pikk tn 22).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles