Tõnis Kipperist sai Haameri-maja omanik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KUNST ON MAJAS ALLES: Maja allkorruse seintel on Tõnis Kipperi kunstikogusse kuuluvad haruldased maalid ja ülakorrusel eluruumid. Foto: Sander Ilvest
KUNST ON MAJAS ALLES: Maja allkorruse seintel on Tõnis Kipperi kunstikogusse kuuluvad haruldased maalid ja ülakorrusel eluruumid. Foto: Sander Ilvest Foto: Saarte Hääl

Eesti ühe tuntuma maalikunstniku Eerik Haameri töid eksponeerinud galerii Kuressaares Vallimaa tänaval sulges küll uksed, kuid kunst on majja alles jäänud. Läinud kolmapäevast on hoone täieõiguslik omanik raadiohääl ja kunstisõber Tõnis Kipper.

“Ega mina teadnud seda alguses üldse mõelda ega tahta, see oli Liina (Liina Haamer Waller – toim) idee,” ütles Tõnis Kipper elegantset maja tutvustades. Ta lisas, et tal on väga hea meel, et Andres Haamer vaevus nii kaua ootama, kuni ta oma rahaasjad joonde sai. “Tegelikult võiks ju sellise hoone eest ka rohkem küsida, kuid tema põhimõte oli saada tagasi vaid see, mis ta oli selle maja ehitamisse panustanud,” lausus Tõnis Kipper.

Kogu ostu-müügiprotsess kestis kaks aastat. Küsimusele, kui palju hoone maksis, vastas Tõnis Kipper muiates: “Palju. Et midagi saada, tuleb kõik maha müüa… Aga selle maja nimel võis ju vaeva ka näha.”

Avatakse linnarahvale

Maja allkorruse seintel on Kipperi kunstikogusse kuuluvad haruldased maalid ja ülal eluruumid. Köögi ja galerii vahel esikus ripub seinal ka Eerik Haameri maal. Küsimusele, kas tal on plaanis ka linnarahvale maja uksed avada, vastas Kipper, et võimalused on nüüd olemas, aga millal, seda tuleb veel mõelda. “Vaatame, kuidas asi sujub.”

Hoone müüja, Eesti üks tuntumaid ettevõtjaid, Overalli omanik Andres Haamer ütles end seda väga kõrgelt hindavat, et maja omanikuks sai just Tõnis Kipper. Haameri sõnul on väga oluline, et säiliks maja algne funktsioon, olgugi teise nüansiga. Hoone sai ehitatud nii kunstiateljeeks kui ka kammerkontsertide andmiseks.

“Nüüd on tal sama funktsioon uue inimese käes ja mul on väga hea meel, et Tõnis on nüüd täisväärtuslik omanik ja säilitab maja algse funktsiooni,” tunnistas Haamer.

Haamer märkis, et ei tahtnud mitte kuidagi panna maja kinnisvaraturule müüki, kus seda oleks võetud kui üht krunti ja keegi oleks võib-olla hakanud maja sootuks ümber ehitama. Otsus majast loobuda tuli Andres Haameri sõnul küllaltki raskelt, kuid alati tuleb tema sõnul vaadata, millised on võimalused.

Loobuda ei olnud kerge

“Ma ei ehitanud seda maja mitte sellepärast, et oleksin tahtnud sellega teenida, vaid arvasin, et minu onutütar Liina ja tema lapselapsed tahaksid end Saaremaaga siduda,” selgitas Andres Haamer.

Kui onutütar otsustas aga Rootsi tagasi pöörduda, oli Andres Haamer dilemma ees. “Otsus loobuda ei olnud kergete killast, kõik käis läbi hinge ja emotsiooni,” tähendas ta. Andres Haamer lisas, et on viimasel ajal Saaremaale väga tihti sattunud ja Saaremaa on talle väga oluline. Samamoodi tähtsustas tema isa oma surmani Saaremaad, nagu ka isa vend Eerik Haamer.

Haamerite näitusemaja Kuressaares Vallimaa tänaval on kolme tuntud saarlase, insener Eugen Haameri, pastor Harri Haameri ja kunstnik Eerik Haameri sünnikodu krundile ehitatud hoone, mis sai valmis 2004. aasta septembris, galerii avati 2005. Viimased kuus aastat toimetas seal Saaremaa meedias heaks haldjaks nimetatud Liina Haamer Waller, Eerik Haameri tütar, kes otsustas aga viimaks tagasi Rootsi oma pere juurde kolida.

Maja arhitekt on Aino ja Oskar Kallase vanema tütre Virve poeg Viljar Päss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles