Pilguse ja Lahetaguse mõis ning nende kuulsad omanikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAJANDI ALGUL: Pilguse mõisa härrastemaja 1915. aasta paiku.
SAAREMAA MUUSEUM
SAJANDI ALGUL: Pilguse mõisa härrastemaja 1915. aasta paiku. SAAREMAA MUUSEUM Foto: Saarte Hääl

Pilguse mõisa väravas on kuulsale meresõitjale Fabian Gottlieb von Bellingshausenile pühendatud mälestuskivi, kuid tegelikult ei kuulunud Pilguse mõis Fabian Gottliebi sünni ajal enam Bellingshausenitele.

Esmateated Pilguse mõisast (saksa k Hoheneichen) pärinevad 1558. aastast, mil see kuulus Hinrich Billingshusenile. Kaardimaterjali alusel on teada, et 1691. aastal oli mõisas roogkatusega suitsusaun ja kitsas, üsna pikk puidust häärber.

Keskajast pärinevast Lahetaguse mõisast (saksa k Lahhentagge) on esmateateid 1571. aastal, kui hertsog Magnus läänistas Jürgen Krumbeckenile Lõmala vakusest ühe pundenikukoha ja viis üksjalakohta. Viimase leselt läks nendele maadele asutatud mõis Pilguse mõisa omanikule Bertram Bellingshausenile, kellele Taani kuningas Christian IV kinnistas mõisa 1633. aastal. Oma isalt oli Bertram pärinud ka Pilguse mõisa. Mõlemad jäid perekonna valdusse kuni 18. sajandi teise pooleni.

Omandisuhe muutus

Fabian Ernst von Bellingshausen (1735–1784) päris 1750. aastatel oma isalt Hermann Reinholdilt nii Pilguse kui ka Lahetaguse mõisa. 1775. aastal abiellus 40-aastane Ernst ligi paarkümmend aastat noorema Anna Katharina von Folckerniga, kelle isa Lorenz Johann von Folckern oli töötanud Peterburis senati tõlgina ja kuulus vene teenistusaadli hulka.

1757. aastal kolis pere Saaremaale, kuna perekonnapea määrati Saaremaa maapealiku kõrgesse ametisse. Pilgusel sündisid Fabian Ernsti ja Anna Katharina perre kaks poega: 1775 Reinhold Johann ja 1776 Hermann Friedrich.

1778. aasta kevadel muutus aga Lahetaguse ja Pilguse mõisa omandisuhe. Arvatavasti kaardimängus tekkinud võlgade tõttu pantis Fabian Ernst mõisad oma kälimehele, kreisikomissar Daniel Gottlieb von Sucknile, kuid juba 1780. aastal loovutas viimane Lahetaguse endisele omanikule.

Nende tehingute tagamaid on keeruline mõista, kuid on teada, et von Suckni oli järjepanu abielus lausa kolme Lorenz Johann von Folckerni tütrega – Benedikta, Elisabethi ja Dorotheaga. Bellingshausenite perekond kolis Pilguselt Lahetaguse mõisa, kus 1778. aasta septembris sündisid kaksikud pojad: Fabian Gottlieb Benjamin ja Otto Wilhelm, kellest viimane suri poolteiseaastaselt läkaköhasse.

Jaan Holm

Faktoloogiat täiendanud ja toimetanud Olavi Pesti

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles