Pink teeneka teedemehe mälestuseks (FOTOD)

Aare Laine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile, teenelise teedeehitaja, Saaremaa teedevalitsuse juhataja Elmar Aaviku 90. sünniaastapäeval, paigaldati mehe mälestuseks Pihtla ja Vätta teeristi lähedale kergliiklustee äärde nimeline pink.

“Mõtlesin selle peale juba tükk aega tagasi, kuidas teeneka teedemehe ümmargust sünniaastapäeva tähistada. Olin aastaid teedevalitsuse kaadriosakonnas tööl ja tundsin kõiki ettevõtte töötajaid ning võin öelda, et nad suhtusid oma ettevõtte juhti suure lugupidamisega,” ütles eilsel tseremoonial Aaviku kauaaegne kolleeg Helga Nurmekann.

Helga Nurmekann võrdles teedevõrku inimeste veresoontega. “Me liigume mööda teid samamoodi nagu veri veresoontes. Elmar Aavik oli Saare- ja Muhumaa teedevõrgu uuendaja ja korrashoidja. Pink tuletab vanematele inimestele meelde, kes oli Elmar Aavik, ja nooremad saavad siin temast samuti teada,” tundis Nurmekann heameelt pingi paigaldamisest.

Kohal olid ka Elmar Aaviku pojad. Doktorikraadiga Andrus Aavik töötab Tallinna tehnikaülikoolis teedeinstituudi direktorina. “Õpetan teedeehitajaid. Eks ma kodust sain selle teedeehitaja pisiku,” nentis teadusemees.

Toomas Aavik on samuti teede-ehitusinsenerina Tallinna polütehnilise instituudi lõpetanud. Tema oli ka see, kes tammepuust pingi meisterdas.

Isa kohta oli poegadel vaid kiidusõnu öelda. “Isa oli kange kalamees. Meid võttis ta merele tihti kaasa, õpetas kala püüdma,” rääkis Toomas Aavik.

Tseremoonial osales ka endine liha- ja piimatööstuskoondise direktor Ahti Viilup. “Elmar oli tasakaalukas, õiglane ja täpne ettevõtte juht. See oli õige tegu tema mälestuseks pink panna,” hindas Viilup tehtut.

Teedevalitsuse kunagisel peainseneril ja hilisemal ettevõtte juhil Aleksander Kollol oli Aavikust vaid head meenutada. “Ainult ühe korra nägin, kui ta rusikaga laua peale lõi. See oli ka põhjendatud, kuna tol ajal pidid ettevõtete juhid tööle võtma ka neid, kes tööd ei viitsinud teha ja olid varem alkoholiga patustanud. Neid patustajaid tuli siis,” tuletas Kollo möödunut meelde.

1985. aastal võttis Elmar Aavik tööle nüüdse teedemajandi juhi Toomas Magusa. “Saime nii vähe koos töötada. Ta läks peagi pensionile. Teame aga seda, et tema juhtimisel ehitati Saaremaal ju väga palju teid. Nüüd ju uusi teid enam ei ehitata. Meie ainult remondime. Kogu teedevõrk on varem välja ehitatud,” rääkis Magus.

Eile paigaldati aga teinegi nimeline pink. Elutöö teedevalitsuse töödejuhatajana teinud Osvald Kaimer oleks 11. küünlakuu päeval saanud samuti 90. Mälestuspink paigaldati tema koduõue Marientalis.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles