IN MEMORIAM: Lii Muru

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lii Muru
Lii Muru Foto: Saarte Hääl

Lii Muru 13.04.1949 – 26.09.2018

“Ring on täis. Naasen oma vana reisikorraldajaameti juurde,” ütles Lii Muru viis aastat tagasi Saarte Häälele. Toona oli Muru kümme aastat TTÜ Kuressaare kolledžis turismimajanduse lektorina tudengeid õpetanud.

Lii lisas, et tema elu on olnud huvitav ja vaheldusrikas. “Juba komsomolikomitee ajal töötasin inimestega, hiljem reisibüroos ja nüüd õppejõuna,” oli Lii tehtuga rahul.

Üleeile sai täis Lii Muru eluring. Kas sellel usinal saare naisel jagub reisikorraldajana tegevust ka taevastel radadel? Seda ei tea meist keegi öelda.

Ühes aga võime kindlad olla, niisugune rahutu hing ei jää kusagile, käed rüpes, istuma. Küllap jälgib ta pilve piirilt kodurandades rulluvaid laineid, kodumetsade rohetavaid piirjooni, kuldkollaseid viljapõlde ja saarlaste panust kodusaare elu edendamisel.

“Kes siis Liid ei teaks! Küllap teatakse ja tuntakse paljudes riikides, kuhu töö- ja puhkusereisid teda viinud on. Hämmastav, kui palju ta jõuab ja kui palju jaksab. Alati särav ja naerusuine, kes ütleb, et suudab end koduselt tunda ükskõik millises maailma paigas. Ometi lisab kohe, et kõige parem koht elamiseks on ikkagi Saaremaa,” iseloomustab Tõnis Kipper südikat saarlast 2013. aasta aprillis ilmunud ajakirjas Oma Kodu.

Laulja Ivo Linna, Lii Muru klassivend, iseloomustas Metskülast pärit tüdrukut, kes ühines Saaremaa ühisgümnaasiumi 49. lennuga keskkooli 9. klassis, kui andekat ja suure organiseerimisvõimega inimest.

“Ta jäi meile kohe silma, kui hakkas aktiivselt asju ajama. Temas oli juhi-eestvedaja ambitsiooni. Komsomoliorganisatsioon võimaldas tollal koolinoortelgi oma algatusi proovile panna. Lii oskas kaasõpilaste eest seista ja meie elu huvitavamaks muuta,” toonitas Ivo Linna.

Pärast Riia polütehnilise instituudi lõpetamist töötas Lii Muhus Liival telefonijaamas insenerina. Hiljem töötas ta komsomoli rajoonikomitees ja ka partei rajoonikomitees. Linna hinnangul ei teinud ta sel ajal mingit punast ideoloogiatööd, vaid jäi ka nendes rollides lihtsaks saarlaseks, kes püüdis tollaste võimaluste juures saare elu edendada.

Keskkooli lõpetanud vilistlastega jäi Lii seotuks elu lõpuni. Tema korraldas lennu kokkutulekuid. Eelmisel aastal oli suur kokkusaamine Nasva klubis. Järgmiseks aastaks, millal enamik kooliõdesid ja -vendi saab 70-aastaseks, kavandas Lii taas kokkutulekut.

Saaremaa merekultuuri seltsi asutajaliikmena aitas Lii korraldada nii suuremaid kui ka väiksemaid üritusi, sealhulgas Kuressaare merepäevi. Eilne sõit Karalasse püstitatud Estonia huku mälestusristi juurde oli samuti tema korraldada. Seekord sai Estonia huku mälestusüritus teoks Lii osavõtuta, küll mälestati Karalas Liid ennast.

Lii oli ka Torgu kuninga Kirill I õuedaam. Kuningriigi vardja Kaupo Vipp rõhutas, et Lii ei jäänud kuningriigi üritustel kunagi kõrvaltvaatajaks. “Alati oli ta abivalmis ja aitas kaasa,” ütles Vipp.

Nii saavad öelda paljud, kes Lii Muru tundsid.

Saaremaa merekultuuri selts
Tagasi üles