Lugemiskoer Mia vajaks mantlipärijat

Monika Metsmaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LY SAAR ütleb, et lugemiskoera amet meeldib ka Miale endale. “Kui ma kodus ütlen, et täna me läheme raamatukokku, siis teab ta täpselt, kuhu minek on.”
MAANUS MASING
LY SAAR ütleb, et lugemiskoera amet meeldib ka Miale endale. “Kui ma kodus ütlen, et täna me läheme raamatukokku, siis teab ta täpselt, kuhu minek on.” MAANUS MASING Foto: Saarte Hääl
Aastaid Saaremaa lapsi lugemisraskustest võitu saada aidanud teraapiakoer Miia läheb mõne kuu pärast pensionile.

“Maikuus teeme oma viimased lugemised ja siis jääb Mia koduseks,” ütles koos oma Alaska malamuudi Miaga raamatukogu ja lasteasutusi külastav Ly Saar.

Praegu kohtub Mia lastega viiendat hooaega, ent kuna koer on juba üsna eakas, kümneaastane, siis ta oma teraapiakoera-ametis enam ei jätka.

Ly Saar tunnistas, et on mures, sest Mia pensileminekuga lõpevad ilmselt ka laste lugemistunnid.

“Seega oleks vaja koeraomanikku, kelle lemmik saaks Mia ameti üle võtta,” lausus Saar. “Kuigi olen oma tuttavate koeraomanike hulgas maad kuulanud, pole keegi tõsisemat huvi siiski üles näidanud.”

Saare sõnul võib üks põhjus olla ka see, et teraapiakoera omanik tegutseb vabatahtlikuna. “Minul on see võimalik, kuna mu hommikupoolikud on vabad,” märkis Kallemäe kooli Kuressaare filiaalis õpetajana töötav Saar.

Selleks, et teraapiakoeraks saada, peab koer läbima vastava testimise, seejärel aga spetsiaalsed kursused. Testitakse seda, kuidas koer omanikuga koostööd teeb.

“Selgitatakse välja, millised on nõrgad kohad ja kuidas neid parandada,” rääkis Mia omanik. “Näiteks minu koeral oli see probleem, ta kippus käe pealt maiust võtma kiirustades – nii et ta hambaid oli tunda. Treenisin teda maiust õigesti võtma.”

Koera käitumist testivad teraapiaühingu eksperdid ning selleks kuulutatakse välja kindel aeg ja koht. Viimati toimus selline testimine veebruari algul Paides.

Ly Saare sõnul on Mia laste hulgas populaarne tegelane. “Kui kõnnin linnas üksi, ilma Miata, ja lasteaialapsed vastu tulevad, siis lapsed mind ära ei tunne,” lausus Saar. “Kui aga õpetaja neilt seejärel küsib, kas nad teraapiakoer Miat mäletavad, siis loomulikult mäletavad.”

Saar tõdes, et Miast on abi olnud paljudel lastel – hooaja kohta on oma lugemisraskustest võitu saanud lapsi üle kümne.

On ka neid lapsi, kel lugemisega kõik korras, ent kes püüavad Mia toel võitu saada koerahirmust. “Need, kes alguses koera pelgasid, on lõpuks Miaga suured sõbrad,” tõdes Saar.

Kel koeraomanikest huvi, et tema lemmikust saaks teraapiakoer, soovitab Ly Saar võtta ühendust Eesti abi- ja teraapiakoerte ühinguga meiliaadressil info@teraapiakoer.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles