Saaremaal on vaktsineeritud leetrite vastu vaid 12 korda

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Süstal. Foto on illustratiivne.
Süstal. Foto on illustratiivne. Foto: pxhere.com

Tänavu esimese kvartali jooksul uuendas leetritevastast kaitset 1337 täiskasvanut, mida on seitse korda rohkem kui mullu.

Sel aastal laskis end leetrite vastu taas kaitsesüstida enim Harju-, Tartu-, Ida-Viru- ja Pärnumaa elanikke. Saaremaal revaktsineeris end esimese kolme kuu jooksul vaid 12 inimest. Võrdluseks: terve eelmise aasta jooksul laskis end Eestis uuesti vaktsineerida 1502 inimest. Saaremaal, kus eelmisel aastal ilmnes ka väike leetritepuhang, oli see number 105.

Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Irina Filippova ütles, et laste leetrite vastu vaktsineerimises on Saaremaa tõeline teenäitaja. Vanuserühmas 2–14 eluaastat on MMR-vaktsiiniga vaktsineeritud 97% lastest ja 14-aastasi 96,7% lastest. Kogu Eestis on sama näitaja vastavalt 95,3% ja 88,3%. “Laste kõrge vaktsineerimise tase näitab, et Saaremaa perearstid ja kooli õed teevad superhead tööd, oleme neile väga tänulikud,” märkis Filippova.

Kui mullu haigestus Eestis leetritesse kümme inimest, siis selle aasta esimese kolme kuuga on nakatunuid juba 11. Saaremaal sel aastal nakatanuid pole.

Täiskasvanutel on soovitav leetritevastast vaktsineerimist uuendada, kui haigus on laialdaselt levima hakanud või kui reisitakse riiki, kus leetrid on probleem. Lisaks tuleks end leetrite vastu taas vaktsineerida nendel, kelle peres kasvavad alla üheaastased lapsed või kellel on tööalaselt oht haigestuda, samuti rasedatel ja immuunpuudulikkusega inimestel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles