Valsi hooldekodu kimpus tegevusloaga

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Eve Lääts
Eve Lääts Foto: Maanus Masing

Saaremaa Valsi hooldekodu peab taotlema uut tegevusluba, kuid selleks tarvilike asjade kordasaamiseks on vaja ligi 30 000 eurot, mida hooldekodul pole kuskilt võtta.

Saaremaa vallavalitsusele esitatud tegevustoetuse taotluses selgitab SA Lääne-Saare Hoolekanne juht Eve Lääts, et tegelikult saaksid nad ka ise selle summaga hakkama, kuid erinevate asjaolude tõttu on neil jäänud üle 50 000 euro tulu saamata. Nüüd soovitaksegi tegevustoetust summas 82 685 eurot.

Suur probleem on see, et hooldekodu tingimused ei vasta praegu 2020. aastast kehtima hakkavatele seadustele. Suur murekoht on loa taotlemiseks piisava hulga vajalike kutseoskustega töötajate olemasolu. “Hooldekodu hoolduspersonalist omab kehtivat hooldustöötaja haridust mõni üksik. Valdavalt on hoolduspersonal ilma erialase koolituse ja kutseta,” toob Lääts esile kurvad asjaolud. Selleks, et kõikides osakondades oleks igas töövahetuses vähemalt üks vajalike kutseoskustega hooldustöötaja, on vaja välja koolitada 15 abihooldajat.

Lisaks tuleb teha mitmeid töid selleks, et tingimused vastaksid erinevate ametkondade, näiteks veterinaar- ja toiduameti nõuetele või et patsiendid mahuksid abivahenditega liikuma.

Taotluses tuuakse välja ka huvitav asjaolu, et tegelikult on summa nii suur, kuna hooldekodu 4. korruse avamine on veninud. Sealt saadav tulu oli hooldekodu eelarvesse planeeritud kolme kuu peale summas 56 748. 

EVE LÄÄTS: Hooldekodu hoolduspersonalist omab kehtivat hooldustöötaja haridust mõni üksik.”

Omamoodi kurioosum on see, et tulu loodeti saada Euroopa Liidu rahastatava intervallhooldusteenuse pakkumisest 3. korruse ühes tiivas ja seetõttu hoiti sealseid ruume kaks kuud tühjana. Siis alles selgus, et tegelikult ei ole intervallhoolduse pakkumine selles tiivas tehniliselt võimalik. Nimelt ei mahu tubadesse ei pesuraami ega esmaabiraamiga ja pole ka muid projekti elluviimiseks vajalikke eeldusi. Sealt jäi saamata tulu 11 568 eurot.

Saaremaa sotsiaalala abivallavanem Marili Niits ütles teemat kommenteerides, et sihtasutusega on asi veidi keerulisem. Tema sõnul on personaliprobleem uute seaduste valguses terav kogu Eestis. Ehitusalased tööd tulevad Niitsi kinnitusel arutusele ehituskoosolekul.

Mis puudutab saamata jäänud tulu, siis märkis Marili Niits, et sihtasutuse eelarve on koostatud eelmise juhataja poolt ning sellest tulenevad ka mitmed küsitavused. Nii näiteks ei teadnud Niits, kuidas sai eelarves arvestada 4. korruse avamisega juba kolm kuud tagasi, kui see peaks ametlikult valmis olema alles septembris.

Intervallhooldusteenuse pakkumise tõrgete kohta tõdes ta, et seal on tõepoolest natuke mööda pandud. Tema sõnul tuli arusaam hooldekodus vajalike tingimuste puudumisest tõesti vist alles siis, kui projekt juba käis ning hooldekodu oli projekti ootel.

Niits ütles, et probleemi lahendamine on käsil ja kindlasti leitakse ka mingi lahendus. Tema sõnul oodatakse esmalt ära ehituskoosoleku tulemused, suheldakse hooldekodu juhatajaga ning siis viiakse läbiarutatud taotlus valitsusse otsustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles