Saaremaa vald: liituge prügi kohtkogumisega

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Kihelkonna mnt Mini-Rimi parklas pakendikonteinerid.
Kihelkonna mnt Mini-Rimi parklas pakendikonteinerid. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Saaremaa vallavalitsus näeb avalike pakendikonteinerite ületäitumise lahendusena vaid kiiremat üleminekut kohtkogumisele.

Pärast enamiku avalike pakendipunktide likvideerimist Kuressaares on kolm allesjäänud kohta sattunud justkui pakendilaviini alla. Näiteks sellist laga nagu Kihelkonna maantee Rimi juures teisipäeva hommikul näha võis, ei ole selle koha pidevate külastajate mäletamise järgi varem küll olnud.

Probleem pikemat aega

Kodanike arvates on kolme avaliku pakendipunkti konteineripark ilmselgelt liiga väike või peaks nende tühjendamine olema sagedasem. Vallavalitsus on lubanud küll konteinerite hulka suurendada, kuid ärgitab samas kodanikke liituma pakendite kohtkogumise süsteemiga.

Saaremaa vallavalitsuse keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm möönis, et avalike konteinerite ületäitumine on olnud probleem pikemat aega. Samuti nende risustamine sinna sobimatu prügiga. “Teeme aktiivset koostööd pakendiorganisatsioonidega, et inimesed Kuressaares ja Kudjapel läheksid üle pakendite kodudest kogumisele. Kes seda ei soovi või mingil põhjusel teha ei saa, need saavad kasutada avalikke pakendipunkte,” lausus ta.

Holm nentis, et nädalavahetusel kipuvad pakendimahutid üle täituma, korraline tühjendus on reeglina nädala alguses. “Seetõttu võib mõningast ebamugavust tõesti ette tulla, kui konteiner on täis ja inimene on arvestanud, et saab oma pakendi esmaspäeva hommikul mahutisse panna,” sõnas ta.

Konteineri ümbruse koristamine sinna pandud pakendijäätmetest on pakendiorganisatsiooni kohustus ja Holmi kinnitusel seda tühjendamise käigus ka tehakse. “Seega soovitame Kuressaares ja Kudjapel liituda pakendijäätmete kodudest kogumise süsteemiga, mis on oluliselt mugavam, kui pakendeid mööda linna ringi vedada,” ütles ta.

Klaasi ei pea sortima

Küsimusele, miks on avalikest pakendipunktidest kaotatud klaaspakendi ja kartongi kogumise mahutid, vastas Holm, et klaaspakendi võib panna kokku muu segapakendiga. Seda nii avalikes konteinerites kui ka kodudest kogumise süsteemi puhul. “Tehnoloogia on edasi arenenud, otsest vajadust klaasi eraldi koguda pakendiorganisatsioonide sõnul ei ole, sest pakendijäätmed sorteeritakse automaatsorteerimise liinil üle, mis eraldab klaasi muust pakendist. Nii on ka inimesele, kes sorteerib, kokkuvõttes lihtsam,” rääkis ta.

Kui paberit ja kartongi on suuremates kogustes, saab selle Holmi sõnul üle anda valla jäätmejaamades. Väiksemaid koguseid saab panna avalikesse konteineritesse ning kodudest kogumise teenusega liitunud saavad kasutada kollast pakendikotti. Bert Holm tuletas ühtlasi meelde, et avalikud pakendipunktid ei ole ehitusjäätmete ja vanamööbli kogumiskohad. Need tuleb viia jäätmejaama või anda üle mõnele teisele jäätmekäitlejale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles