Politsei paneb vormi külge kaamerad

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Politseinik.
Politseinik. Foto: Maanus Masing

Sarnaselt muu Eestiga hakkavad Saaremaa politseinikud lähiajal kasutama vormi külge kinnituvaid kaameraid, et erinevate juhtumite käik oleks üheselt arusaadav.

“Eks see omamoodi distsiplineerib inimesi,” ütles Saarte Häälele Kuressaare politseijaoskonna juht Rainer Antsaar.

Tema ja patrullteenistuse juhi Matis Siku kinnitusel tuleb ikka ja jälle ette, et politseitöös on vaja klaarida, kuidas siis ikkagi küsitlemine, kinnipidamine või mõni muu toiming käis. Tavaliselt on need sõna-sõna vastu juhtumid.

“Nüüd saame me oma tööle tõestusmaterjali,” selgitas Sikk. Ta lisas, et inimeste sagedane ägenenud reaktsioon politseiga kokkupuutel on inimloomusele omane. Kriitilistes olukordades püütakse ikka ennast kaitsta ja seda vahel ka rünnates.

Siku sõnul töötab vormikaamera siis, kui politseinik selle sisse lülitab. Sellele peab eelnema tõestatud teavitus, et inimene on tema filmimisest teadlik. Samas on kaameratel ka selline funktsioon, et kui kaamera pannakse salvestama, on tal salvestatud ka minut sellele eelnenud tegevust. See on vajalik seetõttu, et kui mingi situatsioon algab ja kulgeb väga kiiresti, ei ole politseinikul alati kohe võimalust kaamerat tööle panna.

Vormikaamera mitte ainult ei salvesta politsei tarbeks, vaid kaameral on peal ka ekraan, millelt menetluse teine pool näeb samuti, mida parasjagu filmitakse.

Praegu said saarlased viis kaamerat, koolitused on läbitud ning nüüd käib PPA tasandil tehniline seadistus.

Kaamerad kolivad aina rohkem ka politseisõidukitesse. Kui teekaamerad on igas autos, siis uuemates sõidukites on ka kaamerad, mis filmivad üles kogu menetluse. Näiteks kiiruseületamisel kinnipeetud inimese küsitlemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles