Üleeilsel õppereisil uudistasid osalejad turismisektoris tegutsevaid ettevõtteid, talusid ja külaseltse.
Turismitegelaste ringreis maakonnas pakkus taas üllatusi
49 huvilist tutvusid üheteistkümne huviobjektiga. Esimese üllatuse pakkus Rand & Rossi mahetalu Sauvere külas. Viies pirakas kasvuhoones, mille omanik on Kalju Rand, kasvatab itaallane Sandro Batista tomateid ja tšillit, millest valmistatakse kastmeid.
Pähkla külas näitasid firma Karmeli omanikud Aivar ja Karel Lember ühismajandi teraviljakuivatist ümberehitatud tootmishoonet. Lisaks tatrale töötlevad nad seal tutra ja kanepit.
“Neist kõigist valmistame erinevaid tooteid,” jagas selgitusi Karel Lember. “Esimest korda avame oma tootmisruumid avatud talude päeval kõigile huvilistele.”
Lausa ajaloolise hetke tunnistajaks olid huvireisijad Kuninguste talupoe juures, kui hoone seinale kinnitati Saaremaa esimese veinitalu embleem. Toidumessidel auhindu võitnud ettevõtja Maria Kaljuste pakkus degusteerimiseks ka koduveine. Majaveiniks saab paradiisiõuntest valmistatud jook, mida saab ostada vaid Kuninguste talupoest.
Koplimäe mahetalu perenaine Marju Müür pakkus lõunasöögiks leedrimajadest tehtud suppi ja taluköögis valminud küpsetisi.
Asva viikingite külas oli mõnigi ekskursioonist osavõtja esimest korda. Anna-Liisa Õispuu ja Aarne Lember andsid rajatavast puhkekeskusest põhjaliku ülevaate.
Enamik turismiasjalisi astus esmakordselt sisse Pulga puhkekeskuse väravast Nässuma külas. Peremees Martin Krupp rääkis üksikasjaliselt keskuse väljaehitamisest, puhkamisvõimalustest, konverentside pidamisest ning tutvustas giidina puhkemajasid.
Pihtlas asuvas Nögese kohvikus ütles külalistele tere tulemast Nögesevabrik OÜ omanik Aivar Kalle, kes rääkis ka sellest, miks ta Tallinna tolmu jalgelt pühkis ja Saaremaale ettevõtlust arendama tuli.