Muhu Liha jäärakari annab värsket lambaliha aastaringselt

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Muhu liha.
Muhu liha. Foto: facebook.com

Tulundusühistu Muhu Liha võtab ületalve pidamiseks jäärakarja, mis võimaldab pakkuda soovijatele värsket lambaliha ka talvisel ajal.

TÜ Muhu Liha juhatuse liige Annely Holm rääkis, et ühistu esimese tegevusaasta kogemuse kohaselt ei lepi osa kliente külmutatud lihaga, vaid soovivad värsket liha aastaringselt. Värsket lambaliha on küllatki raske hankida, sest enamik lambapidajaid müüb kõik jäärad sügisel kas lihunikele või kokkuostjatele. Probleem on selles, et suguküpseks muutuvate jäärade hoidmine koos uttedega ühel talvitusalal pole lihtne ülesanne.

Holmi sõnul loob Muhu Liha ühistu liikmete jääradest Viira külas kunagises noorloomade laudas umbes 200-pealise karja. Kuna ühistu liikmete põhiliselt pärandkooslustel karjatatavad tõud (Kihnu, maalamba ja Gotlandi tõug) kasvavad aeglaselt, siis erinevalt lihatõugudest on need sügisel realiseerimiseks üsna väikesed. “Neid peakski kasvatama pisut kauem, kasvatame nad aastaseks, tavalise nelja-viie kuu asemel,” ütles Holm. Samas ei nuuma Muhu Liha oma lambaid tavalisel moel jõusööda ja jahuga, vaid loomad kasvatatakse suureks heina peal, normaalsel moel.

Annely Holmi sõnul ei pruugi nende ületalve peetav kari majanduslikult edukas olla. Pigem on see stabiilsuse hoidmine kliendi jaoks, et nad saaksid toodet aastaringi, rääkis lambakasvataja. Kui restoranid lepivad külmutatud lihaga, siis poekülastaja eelistab ikkagi vaid värsket liha. Siiani pole  kevadtalvisel ajal värsket lambaliha aga pakkuda olnud. 

Saare maakonnas müüb Muhu Liha oma toodangut Kuressaares Rae poes ja Muhus Liiva Konsumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles