MAIT-VÄINU SOOÄÄR 75: Ehitaja siin ja Siberis (1)

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
OMA AIA TOMATID: Juubilar tegeleb ka potipõllundusega. “Näed, külm on natuke näpistanud,” näitas Mait-Väinu Sooäär eile oma “hoolealuseid”.
OMA AIA TOMATID: Juubilar tegeleb ka potipõllundusega. “Näed, külm on natuke näpistanud,” näitas Mait-Väinu Sooäär eile oma “hoolealuseid”. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Eile sai 75-aastaseks elupõline ehitusjuht Mait-Väinu Sooäär, kes töötanud ehitusjuhina Saaremaal, Tallinnas ja Siberis. 

Ansekülas sündinud juubilar ütles, et nende suur pere elas üsna vaeselt ja 7-klassilise kooli lõpetamise järel läks ta ehituskooli just seepärast, et seal ei pidanud söögi eest maksma.

Ehituskoolis omandas saarlane krohvija oskused ja jäi pealinna tööle.

“Tallinna ehitustrustist tulin tagasi Saaremaale, tööle tollasesse MEK-i (mehhaniseeritud ehituskolonn – toim). Siit võeti mind kolmeks aastaks sõjaväkke. 

Kroonus sain aru, et tuleb ikkagi keskkool ka lõpetada ja kui mundrikandmisest vabanesin, läksingi õhtukeskkooli. Kohe pärast keskkooli lõpetamist astusin Tallinna polütehnilise instituudi päevasesse osakonda ehitusmaterjalide tootmist õppima,” rääkis Sooäär.

Diplomeeritud ehitusinsener-tehnoloogile pakuti tööd Saaremaa tollase suurima ehitusorganisatsiooni tootmis-varustusosakonnas. “Selle osakonna juhataja oli Aare Koppel. Ehitusmaterjalide tootmisega oli mul pärast kõrgkooli väga vähe tegemist. Tegelikult sattusin varustajaks,” meenutas juubilar.

Peagi istus Koppel Tallinnas tehasedirektori toolile ja seejärel edutati ta ehitusmaterjalide tööstuse ministriks. Saaremaa suurima ehitusorganisatsiooni juhiks valiti Mait-Väinu Sooäär.

1984. aastal sai saarlasest siberlane, ta asus tööle Tallinna ehitustrusti ehitusvalitsuse juhatajana. “Õigesti tegin, see oli mu elu parim aeg,” meenutas Mait-Väinu tollast tarka otsust.

Kaheksa aastat tagasi antud intervjuus Äripäevale mainis 2,5 aastat Kogalõmis töötanud ja sealsete naftabojaaridega tuttavaks saanud Mait-Väinu Sooäär: “Iga kord, kui nende nimesid miljonäride tabelist loen, tuleb soe tunne – omad tuttavad poisid ja nii tublid!”

Kuna perre sündis kolmas laps ja abikaasa vajas kodus tuge, lapsed perepea lähedust, otsustas ta kõrgepalgalisest ametist loobuda. Täitevkomitee esimees Ants Tammleht kutsus ta enda asetäitjaks.Taasiseseisvunud Eestis alustas Sooäär eraettevõtlusega. “Minust sai reoveepuhastite ehitaja. Neid ma ehitasin kuni pensionile minekuni,” märkis teenekas ehitusjuht. Pensionärina tegeles ta veel ehitusjärelevalvega. 

Lapsi on Mait-Väinul kolm ja lapselapsi viis. 

Saarte Hääl ja Kadi raadio soovivad tegusale ehitusmehele tervist, optimistlikku meelt ja õnne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles