Tööstusliku kanepi külvipind suurenes 1000 hektarini

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Foto: Erakogu

Kaks maaharijatest uustulnukat külvasid Saaremaal maha ligi 1000 hektarit tööstuslikku kanepit, mida on umbes kuus korda rohkem, kui maakonnas siiani kasvatatud.

Eikla piirkonnas tegutsev Saare Muldne OÜ külvas kanepit 850 hektarile ja varem lambakasvatusega tegelenud Roosi talu 100 hektarile.

Saare Muldne OÜ osaniku Rauno Kuuskori sõnul kasvatavad nad kanepit mahedalt ja kogu toodang läheb partnerfirma kaudu välismaale kiuks või õliks. Järgmisel aastal sama suurt pinda kanepi alla panna ei õnnestu, sest külvikord ei näe seda ette. “Teisel aastal sama põllu peal langeb kanepi saagikus 50 protsenti ja sellel pole enam mõtet,” selgitas Kuuskor. Kahemehefirma omanike-tööliste tööpäevad lõpevad kell 12 südaöösel.

Rauno Kuuskor rääkis, et kokku on nende ettevõttel kasutada Eikla ümbruses 1200 ha maad, mida renditakse põhiliselt kohalikelt maaomanikelt. Üle võeti endise lambakasvataja Ivo Lepiku maad ja põllumajandushooned, 500 ha külvipinda võeti rendile Rootsi investoritelt Eikla soos, kus vahepeal edutult kiirekasvulisi papleid ja haabasid kasvatati. Seitse aastat kulus arusaamiseni jõudmiseks, et puud turvasmullal lihtsalt ei kasva. “Eelmisel aastal võtsin puud maha,” lausus Saare Muldne OÜ osanik.

Saare Muldne alustas mahedalt toodetud vilja kasvatusega möödunud aastal, mis oli üle-eestiliselt väga vilets saagiaasta. Kuuskori sõnul jäi ka neil mullu koristamata kogu rapsi külvipind 160 ha. Seevastu nisu ja kaeraga läks paremini. Kuigi kaerapõldu kostitas ilmataat veel 4. juuni öösel 7 miinuskraadiga, tuli saak lõppkokkuvõttes korralik.

Varem Kandla külas lambaid kasvatanud Roosi talu peremees Kaljo Rand kasvatab nüüd juba mitmendat aasta mahevilja. Kokku 400 hektarile on külvatud kaera, otra ja kanepit. Maad asuvad  Mustjalas, Kandlas, Sauveres ja Kaarmisel. Elu näitab, et mitte igal aastal ei anna kanepikasvatus Saaremaa pinnases ja ilmaoludega kasumit, kuid sellegipoolest pole Kaljo Rand alla vandunud, vaid lihvib aasta-aastalt oma agrotehnilisi võtteid tõhusamaks.

Mõnel hektaril kasvatab kanepit ka omakasvatatud toorainest kanepiõli tootev Pähkla põllumees Aivar Lember.

Pärast Eesti Vabariigi taastamist on Saaremaal üritatud kanepikasvatust käima tõmmata mitmel korral, kuid ebaedukalt. 2004. aastal pakkus kõneainet Gotlandi saarel asuva Rootsi firma IndustriHampeGotland AB plaan Saaremaa võsastuvatele põldudele tööstusliku kanepiga uut elu sisse puhuda. Paraku kukkuks Gotlandi kanepikasvatajate tööstusliku kanepi projekt Saaremaal vaatamata grandioossetele plaanidele lõpuks täielikult läbi. Ka hilisemad püüded Saaremaa põllumehi kampaania korras kanepiusku pöörata pole tulemust andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles