Tuli tuli ja jättis sädemed

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
TULETULEMINE: Kaarma kiriku juurest sõidutas tule Kaarma õpetajate seminari juurde Aste põhikooli 5. klassi õpilane Martin Vessik koos oma klassi rahvatantsijatega.
TULETULEMINE: Kaarma kiriku juurest sõidutas tule Kaarma õpetajate seminari juurde Aste põhikooli 5. klassi õpilane Martin Vessik koos oma klassi rahvatantsijatega. Foto: Valmar Voolaid

Kaks päeva mööda Muhu- ja Saaremaad ringirännanud laulu- ja tantsupeo tuli liigub mööda Eestimaad edasi veel kuu aja jooksul pea 4000 kilomeetrit.

Pühapäeva hommikul Muhu uisuga üle väina Kuivastu sadamasse jõudnud peotuli jõudis maakonnas kõikidesse kihelkondadesse, kus igaühes tuld peoga tervitati. Kokku oli Saare maakonnas 23 peatust.

“Kõik olid nii hästi ette valmistunud,” kiitis tulega koos liikunud laulu- ja tantsupeo Saare maakonna koordinaator Krista Lember. Pühapäeval lõppes peotule teekond Kuressaares, kus valmimisjärgus keskplatsil peeti maha korralik simman. Mitmes kohas võtsid tule lisaks lauljatele-tantsijatele vastu ka ajaloolised isikud, kes ühe või teise paigaga seotud. 

Nii oli eile Anseküla kihelkonnas tuld tulnud tervitama põllumees Raimond Elliku kehastuses Martin Körber isiklikult. 2. juunil 1863 peeti Massinõmmes esimest Sõrve laulupäeva, mis oli üks esimesi Eestis ning millest laulupidude isa papa Jannsen vaimustuses oli.

Huvitav oli TuleTulemise juures see, et erinevate liikumisvahendite üleslugemisel jääb ühe käe sõrmedest suisa väheks. Ametlik tuleauto oli eestlast endi loodud elektriauto Nobe. 

Lisaks sellele liikus tuli Muhus näiteks mootorrattal, Pöide kandis hobusel ja Nasvalt Salmele meritsi. Lisaks sai ta reisida nii jalgrattal kui ka hobukaarikul. Peotuld jagati lahkelt ka kõikidele soovijatele, kes said tule oma laternas kaasa viia.

Saaremaalt lahkus tuli eile Hiiu Ingli nimelise laevaga Hiiumaale. Kokku kestab tuleteekond mööda Eestit 33 päeva, tehakse 450 peatust ja teel on pikkust 4200 kilomeetri jagu. 4. juulil süüdatakse tuli Tallinnas esmalt Kalevi staadionil tantsupeo auks ja 6. juulil jõuab tuli Tallinna lauluväljaku torni, kus see Mihkel Lüdigi “Koidu” viimaste taktide ajal loitma lööb.

Saaremaalt läheb juubelipeole poolteist tuhat inimest.

MITU LATERNAT

Kogu TuleTulemise teekonna teeb kaasa ka 28-liikmeline tule tehniline tugi, mida veab tehnikaülikooli akadeemiline meeskoor. Tule teekonnale võetakse praktilistel kaalutlustel neli kuni viis tõrvikut, lisaks eraldi tuulekindel gaasilatern. “See on vajalik ainuüksi selleks, et tõrvikutega igale poole ei pääse, näiteks siseruumidesse,“ täpsustas TuleTulemise tehnilise meeskonna esindaja Jaak Kortel. Rahvarohkete kogunemiste jaoks on loodud ka kolmas võimalus – suur gaasi peal töötav tulealus, mille pealt on tuli ka kaugemale näha ning sellelt on inimestel suurematel kogunemistel võimalik tuld ka oma laternas kaasa võtta. Säärane tulealus süüdati põlema ka Kuressaares.

Allikas www.tuletulemine.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles